Hrvatski radio

Radio Zadar

Radovčić uoči premijere: Molièrov "Umišljeni bolesnik" i nama u pandemiji pokazuje da smo spremni učiniti sve i svašta da bi se zaštitili od nevidljivog neprijatelja

29.11.2022.

08:18

Autor: Maja Milin /Toni Pajkin

Premijera u HNK Zadar

Premijera u HNK Zadar

Foto: - / -

Večeras prva ovosezonska premijera HNK Zadar. Umišljeni bolesnik povodom 400. obljetnice rođenja Jeana Baptistea Poquelina Molièrea u režiji Vinka Radovčića. Izvedba je u srijedu, 30. studenoga s početkom u 20 sati.


Igraju: Alen Liverić, Žana Bumber, Danijela Evđenić, Dorotea Ilečić Sever, Davor Jureško, Lino Brozić, Dominik Krakašić, Mirjana Đan i Elodie Paleka.

Ideja da radim umišljenog bolesnika došla je i zbog nekih posljedica koje je donijela pandemija i cijelo društvo je bilo učiniti sve i svašta da bi se zaštitilo od tog nevidljivog neprijatelja,

Redatelj Vinko Radovčić

Redatelj Vinko Radovčić

Umišljeni bolesnik

Umišljeni bolesnik

Foto: - / -

Komedija kroz prikaz lika umišljenog bolesnika i tretmana onih oko njega prikazuje društvo koje je smiješno samo na površini, dok je ispod njega skrivena tužna i bolna priča – preko umišljene bolesti freska se širi na zbiljsku bolest društva kojoj je simptom bolest mišljenja.


Tema koja je danas jednako aktualna kao i u vrijeme praizvedbe komada progovara o starom društvu koje odbija bilo kakve promjene te se dogmatično drži tradicije ne pitajući se za dobro i loše (najčešće čineći potonje) naspram mlađeg sloja koji je razigran i zaljubljen te ne poznaje konvencije i ne priznaje tradicije boreći se za svoje mjesto pod suncem.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Kulturoskop

Svakog utorka i četvrtka u Kulturoskopu od 16.15 sati s vama je Maja Milin. Donosi vam pregled događaja i novosti u kulturnom životu Zadra, Zadarske županije i Hrvatske. Razgovore s umjetnicima, osvrte i najave.

Poslušajte u Slušaonici