Hrvatski radio

Radio Zadar

"Ranjeni Krist"

14.11.2013.

06:15

Autor: HRZ

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu obilježavanja Dana stradanja Škabrnje, u Kripti crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji danas će biti otvorena izložba „Ranjeni Krist“ uz nazočnost autorice izložbe Marije Slišković, Ivana Matkovića Laste i dr. Slobodana Langa. Svečanost otvorenja je u 17 sati, a izložba će se moći pogledati 14 dana.

       Izložba je podsjetnik na ratno stradanje i dane zajedništva u obrani Domovine. Izložbu čine predmeti iz  razorenih crkava u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i skulpture Ivana Matkovića-Laste, ratnog zapovjednika Bogdanovaca. Predmete iz razrušenih sakralnih objekata prikupljao je dr. Slobodan Lang u vrijeme dok je bio savjetnik za humanitarna pitanja prvom hrvatskom predsjedniku dr. Frani Tuđmanu. Obilazeći ratom zahvaćene prostore na ruševinama crkava i samostana tražio je Ranjenog Krista.


      Ivan Matković Lasta za vrijeme oporavka od ranjavanja započinje rezbariti u drvu sjećanja na svoje suborce. U izgorenoj maslini izrađuje viziju Ovčare, zatočenike srpskih koncentracijskih logora, stradanje čovjeka. Duboko oslonjen na vjeru izrađuje religijske motive. Autorica postava Marija Slišković izložbu je podijelila u dva dijela. Stradanje sakralnog i stradanje čovjeka. Sakralni predmeti izloženi su na « Zid Boli» mjesto molitve i traženja nestalih. Stradanje materijalnog i duhovnog. Zatočenici govore o stradanju čovjeka, postavljeni su na slamu kao i u zatočeništvu.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.