Hrvatski radio

Radio Zadar

Razvoj grada na temelju urbane kulturne politike

30.04.2013.

10:07

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

O opasnostima planiranja razvoja grada isključivo kroz turizam te o važnosti planiranja urbane kulturne politike za očuvanje opće kvalitete života - sinoć je na zadarskom Sveučilištu govorio sociolog Mirko Petrić.

Napominje kako većina naših predstavnika lokalne vlasti promovira opći rast kroz turizam misleći pritom kako će njegovi sadržaji i prihod oživiti samu okolinu. Upozorava kako je to rijetko slučaj, te da u našem primjeru krilatica turistički grad označava jedino da smo osuđeni na turizam. Neke od dobrih ideja razvoja, Petrić je naveo predstavljajući rezultate istraživanja o tome kakvu kulturnu politiku provodi dvije tisuće gradonačelničkih ureda u 13 europskih država:

"Vrlo je zanimljivo da je vezana količina ulaganja u kulturu s onim što se na kraju uprihodi, znamo tako da grad Beč prihoduje više nego cijeli turizam RH, Bilbao je dobar primjer, koji je bio grad sa zastarjelom lučkom infrastrukturom, slabom ekonomijom i tamo se našao netko tko je shvatio da će izgradnja Guggenheim muzeja doprinijeti razvoju turizma. Mi u Zadru imamo dva dobra primjera, Morske orgulje i Pozdrav suncu, ono što nije dobro što oni nisu rezultat sustavne kulturne politike istraživanja, nego su plod dobre intuicije arhitekta."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.