Hrvatski radio

Radio Zadar

Renesansno osvježenje

22.07.2015.

13:07

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Večeras na Glazbenim večerima u sv.Donatu - renesansni trio LA-UT kojeg su prošle godine oformile dvije mlade zadarske glazbenice, sopranistica Nela ŠARIĆ i Ema STEIN na gitari i lutnji, te hrvatski lutnjistički majstor, Igor PARO.

Troje glazbenika višestruko su nagrađivani umjetnici čije su biografije još uvijek u usponu. Taj je trio za ovu priliku angažirao naratora Deana KRIVAČIĆA s diplomom na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Konspirativno ime ansambla LA-UT upućuje na dvojaki karakter - instrumentalni (Laut kao lutnja) i pjevački (La i Ut kao solmizacijski slogovi). Trio u fokusu ima renesansnu i ranobaroknu glazbu za lutnju, lutnjistički duo i glas, a poseban naglasak stavlja na još nepoznata ili manje poznata djela starih majstora.

U srijedu će u Zadru predstaviti dvodijelni program pod naslovom The Lute Delights & Meraviglia. U prvom nas dijelu koncerta očekuju pjesme za lutnju Johna Dowlanda i drugih skladatelja elizabetinske i postelizabetinske Engleske, a drugi će dio kontrastirati prvom djelima nastajalim u Italiji u isto vrijeme. Ta djela pisali su ranobarokni majstori monodije, poput Gulija Caccinija i Barbare Strozzi. Različite tehnike skladanja i izvođenja široke palete renesansne glazbe garantiraju dinamiku koncertne večeri, a kako bi publika u potpunosti shvatila značenje, atmosferu i karakter glazbe te visokokvalitetnih tekstova, Trio je angažirao naratora koji će ih recitirati. Za ovu će priliku Trio LA-UT upotrijebiti, riječima Igora Para, pravu malu zbirku historijskih glazbala: lutnje s 8 i 10 parova žica, teorbu s 14 žica, engleski cittern i baroknu gitaru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.