Hrvatski radio

Radio Zadar

Ritina škola na kazališnim daskama

24.07.2015.

09:55

Autor: TZ Zadar/HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na 21. Zadarsko kazališno ljeto danas stiže jedna od najizvođenijih i najnagrađivanijih suvremenih komedija - RITINA ŠKOLA britanskog dramatičara Willyja Russella. U produkciji Planet arta hrvatsku adaptaciju izvode Nataša Janjić i Marko Torjanec. Prijevod, prilagodbu, scenografiju i režiju također potpisuje Marko Torjanec. Predstava će se održati u lapidariju Narodnog muzeja s početkom u 21:30.

Rita je inteligentna, pametna, britka frizerka koja osjeća da joj u životu nešto nedostaje. Pravdan je toliko rezigniran da mu više ništa ne nedostaje. Ili je bar tako mislio dok nije počeo predavati na večernjem tečaju književnosti. 

´Ritina škola´ Willyja Russella jedna je od najizvođenijih suvremenih komedija u svijetu, a u produkciji Planet Arta adaptirana je za Hrvatsku. Time priča o znanju i obrazovanju postaje još zanimljivija  i intrigantnija, a govori nam o tome što se događa kad se u društvu koje baš ne cijeni znanje pojavi jedna cura koja – ´želi znati, želi shvatit, želi skužit…!!´?  

Što je znanje, zašto je ono uopće potrebno, čemu ono služi, što njime dobivamo… samo su neka od pitanja s kojima se njih dvoje susreću, svaki sa svoje strane katedre, na tečaju književnosti koji postaje sve samo ne običan, kao i njihov odnos... 

U ovoj dinamičnoj komediji punoj inteligentnog humora njih se dvoje suočavaju i s vlastitim životima, odlukama i pitanjima, a o nekim lekcijama i pitanjima iz ´Ritine škole´  gledatelji će sigurno razmišljati i nakon predstave.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.