Hrvatski radio

Radio Zadar

Roman o križarskoj opsadi Zadra

27.09.2016.

16:07

Autor: Žana Ljuština

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Više od 10 godina istraživanja, više od 100 pročitanih povijesnih knjiga, znanstvenih radova. Neprospavane noći. A sada je tu. 1202. Roman o križarskoj opsadi Zadra.

Križarska opsada Zadra iz  1202. godine. Taj je, inače zaboravljeni događaj, u potpunosti okupirao mladog  zadarskog farmaceuta, da mu je posvetio  godine slobodnoga vremena istraživanja, učenja, čitanja povijesnih knjiga. Sve to "složilo se " u povijesni roman koji je ovih dana i objavljen.

U svakom slučaju taj događaj je toliko bitan za Zadar , a slabo se spominje da sam znao da moram napisati... - objašnjava Frane Herenda, autor knjige.

Ovaj zadarski povijesni roman opisuje dane koji su prethodili križarksoj opsadi Zadra 1202. godine, neposredno nakon pada grada. Kombinacija je stvarnih povijesnih zapisa iz tog vremena i fikcije.

Zanimljiv je taj događaj jer se tu događa možda najveća sramota križarskih ratova. Zbog osvajanja tadašnji Papa bacio je prokletstvo na desetke tisuća francuskih vitezova koji su sudjelovali u osvajanju Zadra. - dodaje Frane.

I nanijeli mu golemu štetu. Pa i ovdje na Forumu gdje se i odvija dio radnje ovoga romana.

Ovo je jedan intrigantn roman pun akcije, spletke zakulisnih igara. u glavnoj ulozi su Zadar i Zadrani. Događaj koji je vrlo zanimljiv ne samo za zadarsku povijest nego i Hrvatsku. Radi se o toliko važnom i zanimljivom događaju da je gotovo nevjerojatno da nije opisan i prije u nekom romanu... - kaže Valentina Mlađen, profesorica hrvatskog jezika i književnosti.

Veći dio životne radnje ovog mladog autora ipak se odvija u ljekarni. Magistar farmacije po sruci i sam kaže ima 3 životne ljubavi: biljke, povijest i pisanje.

Ja bih volio vjerovati da mi je farmacija dala jedan analitički pristup pisanju. znači prije nego krenem pisati da apsolutno sve razložim da znam od čega krećem kao da radim u laboratoriju kada imam sve sastojke onda krećem u kuhanje. - ističe Frane.

U Franinom laboratoriju ve se kuhaju nove priče! Više od pola romana već je napisano.

Morao sam se odmaknuti od povijesne teme bilo je to ipak malo previše proučavanja za jednog farmaceuta... - priznaje Frane.

Novi roman utopijsko je ljubavna priča. Ako ništa drugo mladog će autora poštedjeti opsežnog istraživanja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.