Hrvatski radio

Radio Zadar

18:30 / 16.11.2018.

Autor: Maja Milin

Sanja Petrovski najavila peto izdanje Večeri plesne minijature

Maja Milin

Maja Milin

Foto: - / -

Ususret Večeri plesne minijature, u eteru Radio Zadra je gostovala naša poznata plesna pedagoginja, koreografkinja i plesačica Sanja Petrovski. Otkrila nam je više o programu i sudionicima ove plesne manifestacije, ali i planovima Zadarskog plesnog ansambla u novoj godini.

Zadar ima dugu plesnu povijest koja počinje od 40-ih godina prošlog stoljeća. Danas imamo bogatstvo plesne scene u Zadru počevši od suvremenog plesa ili klasičnog baleta, no tu su i hip hoperi, breakdanceri, trbušne plesačice. Svi će se predstaviti na petoj Večeri plesne minijature u ponedjeljak, 19. studenog u Kneževoj palači, s početkom u 20 sati.

Večer plesne minijature je manifestacija koja na jednom mjestu okuplja brojne sudionike zadarske plesne scene, no za svoj krajnji cilj ima potaknuti odrasle sudionike plesne scene u Zadru na umjetničku produkciju koje nam u Zadru nedostaje, ističe Petrovski. 

Tako će se ove godine zadarskoj publici predstaviti polaznici Drame plus sa fizičkim teatrom, koji spada u plesnu minijaturu, a izvest će komad "Postanak". Zadarski plesni ansambl izvesti će završno kolo iz opere "Ero s onog svijeta", dok će Josipa Štulić izvesti svoj solo "1,2,3,4" s kojim je nastupila na ovogodišnjem Monoplayu. Baletna udruga Pirueta će predstaviti izvatke iz svoje najnovije predstave "Carmen" dok će plesni odjel glazbene škole Blagoje Bersa predstaviti mladu solisticu Maju Petani koja je za svoju točku na državnom natjecanju osvojila 2. nagradu. Predstavit će se i odjel za klasični balet iste škole, s napolitanskim plesom. U goste nam stiže udruga KAM HRAM iz Splita, a izvest će dvije točke vezane uz balans, ravnotežu i cirkuske vještine, te Nikolina Dolfić Zadranka sa splitskom adresom, voditeljica udruge Tiramola čija će polaznica Jana Janjić izvesti solo točku. Svojim duom Zadranima će se predstaviti Anđela Bugarija i Gendis Putri Kartini apsolventice studija plesa pri ADU u Zagrebu. Posebna atrakcija zasigurno će biti trbušne plesačice, polaznice udruge Nimeta. 

Uz organizaciju ove manifestacije, Zadarski plesni ansambl se godinama bavi edukacijom svojih polaznika i svih zainteresiranih.

"Kod nas dolaze ljudi iz cijelog svijeta, na radionice koje organiziramo ljeti, a i preko zime smo aktivni. Tko god želi može nam se pridružiti i naučiti nešto novo. Cure koje su stasale u Zadarskom plesnom ansamblu i glazbenoj školi Blagoje Bersa također se vraćaju u Zadar i održavaju radionice, tako da smo stalno u kontaktu sa svijetom što je vrlo bitno; znati kako se vani nešto radi. Tu je i Monoplay koji nam pruža priliku biti u kontaktu sa suvremenim izvođačima iz zemlje i svijeta i često smo u prednosti pred mnogim mjestima iz unutrašnjosti naše zemlje jer dovodimo najbolje svjetske plesače i predstave u Zadar. A to nije mala stvar, pogotovo za mlade plesače koji su na izvoru informacija", napominje Sanja Petrovski.

U novoj godini Zadarski plesni ansambl sprema dvije premijere. Jednu će raditi Matea Bilosnić, koja trenutno radi u Ljubljani, a motive za predstavu crpit će iz etno baštine. Drugu premijeru Sanja će raditi u suradnji s Marijom Šarić Ban. "Spremamo Alisu u zemlji čudesa. Marija ima odlične ideje za kostime i očekujem da će to biti pravo remek djelo", ističe Sanja Petrovski uz napomenu kako će i dalje igrati svoju "Pjesmu protiv žena" s kojom na Dan žena gostuju u Zagrebačkom plesnom centru. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.