Hrvatski radio

Radio Zadar

Sfinga vraća stari sjaj. Park postaje dnevni boravak Zadranima i turistima

09.09.2020.

14:22

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Izgledat će kao što je nekad izgledala. Planiramo joj vratiti nedostajeće elemente. Sjeverni dio tijela joj je prilično uništen, nedostaje joj čak u cijelosti lijeva stražnja šapa, dio repa je uništen, medaljon na prsima, bodež...

Većina putnika namjernika Zadar poznaje po zalasku sunca, Pozdravu suncu ili Morskim orguljama. Manje je poznata činjenica da jedan zadarski perivoj krije skulpturu sfinge, najveće u Europi. Nakon što je desetljećima bila zaboravljena, Grad Zadar je projektom RECOLOR naumio Sfingi vratiti nekadašnji sjaj i gradu pružiti još jednu kulturnu i turističku atrakciju. 

Legenda kaže da ispunjava želje zaljubljenih. Činjenica je pak da je izgrađena prije više od stotinu godina u perivoju Ville Attilia. Dao ju je izgraditi poznati Zadranin Ivan Smirić kao znak sjećanja na preminulu suprugu. Sfinga je u međuvremenu pala u zaborav, ali sada je u život vraća Grad Zadar projektom RECOLOR. Zrinka Brkan Klarin iz Odjela za kulturu i šport Grada Zadra:

Izgledat će kao što je nekad izgledala. Planiramo joj vratiti nedostajeće elemente. Sjeverni dio tijela joj je prilično uništen, nedostaje joj čak u cijelosti lijeva stražnja šapa, dio repa je uništen, medaljon na prsima, bodež...

Za početak su obavljeni arheološki radovi kojima je ponovno otkriven bazen u obliku školjke ispred skulpture, kaže za Radio Zadar Maja Grgurić s Odjela za arheologiju zadarskog sveučilišta:

Uspjeli smo u svega dva dana otkriti da je bazen tu, potpuno sačuvan i to nas je oduševilo. Nalazi koje smo nalazili su uključivali pivske boce, čepove... Retroteka stil nalaza.

Nužno je bilo utvrditi stanje same skulpture, a njime je zadovoljan Igor Miletić iz Konzervatorskog odjela kao i Jelena Tomasović Grbić iz tvrtke koja će izraditi konzervatorski elaborat:

Stanje je dobro iako postoji oronulost. Možemo reći da ona ima svoju kvalitetu i likovnost dosta visoku, kaže Miletić.

Sfinga još nije čvrsta i spremna, ali bit će s vremenom kad odradimo restauratorske radove. Detektirani su metalni elementi samo u dijelu glave. To je dobro jer znači da tijelo nema poznate korozije metala, ističe Tomasović Grbić.

Kada se Sfingi nakon svih radova vrati nekadašnje stanje, čitav će perivoj ponovno zaživjeti, kaže Brkan Klarin:

Krajnji cilj je ponuditi zadarskim posjetiteljima novu turističku turu kojom bi ih se usmjerilo da se prošetaju od Poluotoka prema Brodarici.

Sfinga će tako ubrzo postati još jedan dnevni boravak Zadrana i zanimljiva lokacija turistima. I opet će, u punom sjaju, ispunjavati želje zaljubljenih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.