Hrvatski radio

Radio Zadar

"Sfingina sjećanja" vraćaju nas u prošlost Zadra

13.11.2021.

12:15

Autor: Maja Milin

HRT Radio Zadar (Maja Milin)

HRT Radio Zadar (Maja Milin)

Foto: - / -

U sklopu projekta RECOLOR kojeg provodi Grad Zadar, a koji za cilj ima obnoviti zadarsku Sfingu, u crkvi sv. Donata otvorena je izložba fotografija "Sfingina sjećanja" nastala iz objektiva fotografa Aleksandra Bonačića koju će Zadrani moći razgledati do 21. studenog 2021.

Sv. Donat je poslužio kao sjajna kulisa za izložbu koja nas vraća u prošlost Zadra, u 1918. godinu kad je zadarski konzervator i umjetnik Giovanni Smirich dao izgraditi skulpturu Sfinge. Upravo je u crkvi sv. Donata Smirich udario temelje zadarske muzeologije, obnašajući dužnost ravnatelja Arheološkog muzeja. Zato su udruženim snagama Arheološki muzej i Grad Zadar organizatori ove jedinstvene izložbe postavljene u povodu obilježavanja Dana Grada i blagdana sv. Krševana.  

- U prvom redu moram reći da se oko ovog projekta okupila sjajna ekipa. Imali smo Mariju Šarić Ban koja nam je osigurala kostime iz tog doba, Maju Pinter koja je radila frizure, Petru Ušalj koja je utjelovila pola Sfingu pola ženu gospodina Smiricha, Miu Zaru i Marija Padelina kao bračni par Smirich. Mislim da smo uspjeli postići štih tog vremena što nam je i bio cilj. U cijeli smo projekt onda još dodali elemente snoviđenja, mašte i mistike, što se svakako veže uz samu Sfingu, kaže Aleksandar Bonačić autor fotografija. 

Dugi niz godina Sfinga je bila zapostavljena kroz prezentaciju u kulturi, ističe Dina Bušić pročelnica za kulturu Grada Zadra, no kroz europski projekt Recolor Sfinga će dobiti novo-staro obličje. Do sada su provedene istraživačke aktivnosti, realizirana je web stranica zadarskasfinga.eu, turističke ture i signalizacije kao i cijeli elaborat koji uz skulpturu obuhvaća i park u kojem se ona nalazi. 

- Zadrani jako vole Sfingu, svima nam je u srcu. Svatko ima svoje poveznice i asocijacije na nju što i je njena glavna karakteristika; ona skriva tajne i svi imamo svoje tumačenje i pristup, a sad možemo vidjeti Bonačićevu interpretaciju, kaže Zrinka Brkan Klarin voditeljica projekta Recolor. 

Zanimljiva okolnost izložbe  "Sfingina sjećanja" je što se postavlja o skoroj 180. obljetnici Smirichevog rođenja, a Zadrani je mogu razgledati do 21. studenog ove godine. 

Bonačić, Ušalj, Mia Zara, Padelin, Bušić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.