Hrvatski radio

Radio Zadar

Što donosi 25. Zadarsko kazališno ljeto?

18.06.2019.

13:53

Autor: Dorotea Perović

Što donosi 25. Zadarsko kazališno ljeto?

Što donosi 25. Zadarsko kazališno ljeto?

Foto: - / -

28. lipnja počinje 25. zadarsko Kazališno ljeto. Program će se odvijati na 4 lokacije - Kazalištu lutaka, lapidariju Narodnog muzeja, u HNK Zadar i Muzeju antičkog stakla. Donosi 12 predstava, od čega dvije premijere, te tri koncerta u sklopu Zadar Jazz and blues festivala.

Program počinje nagrađivanom hit komedijom Brodolomke, kazališta Moruzgva, nakon čega slijedi niz gostujućih predstava i dvije premijere koje se rade u suradnji s Plesnim ansamblom i sa Drama plus teatrom. Prva premijera je dramsko - plesna predstava Alisa i bijeli zec, a najavila ju je Marija Šarić Ban koja uz Sanju Petrovski potpisuje dramaturgiju i režiju: Nametnula se ove godine kao dobra ideja Alisa, koja više ne prati nekakve tradicionalne teme, etno teme, kojima se inače bavimo, nego je smještena u budućnost, u jedan svijet pop arta, ikonografije nadrealizma.

Druga ovogodišnja premijera je koprodukcija HNK Zadar i Drame plus a riječ je o Gogoljevoj Kabanici, koju režira Vinko Radovčić. Za predstavu je angažirano šest talentiranih mladih glumaca: To je za nas, cijeli ansambl, stvarno zahtjevan zadatak, prenijeti tu pripovjetku na scenu. Mislim da je to prvi put u Hrvatskoj da se postavlja Gogoljeva Kabanica.

Sastavni dio zadarskog kazališnog ljeta je i trodnevni Zadar Jazz and blues festival koji od 24. do 26. Srpnja donosi zanimljive koncerte, najavio je ravnatelj zadarskog kazališta Renato ŠvorinićOtvaramo sa Vocal Sampling Cuba orkestrom ili bendom, koji svojim vokalima imitiraju kubanski orkestar - jedan vrlo zanimljiv orkestar koji je po prvi put u Hrvatskoj. Drugi dan nastupa Joseph Bowie, sa Bastardsima, po drugi puta u Zadru, i zadnji dan legenda bluesa Eric Bibb koji je također prvi put u Hrvatskoj.

Festival će trajati do 2. kolovoza a novost je da se ulaznice od ove godine mogu kupiti i online.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.