Hrvatski radio

Radio Zadar

14:30 / 16.05.2022.

Autor: Maja Milin

Što je "Zabranjeno mlađima od 15"?

Kazališna udruga "Igrajmo se"

Kazališna udruga "Igrajmo se"

Foto: Facebook / -

Nova predstava kazališne udruge "Igrajmo se" nosi naziv "Zabranjeno mlađima od 15 - Strana A", a postavlja pitanja: što je zabranjeno, zašto je zabranjeno, tko odlučuje što će biti zabranjeno i pita li se išta sudionike procesa. Riječ je o svojevrsnoj predstavi unutar predstave, kaže autorica Matija Šango Šimurina. 

Kazališna udruga Igrajmo se

Kazališna udruga Igrajmo se

Foto: Facebook / -

Na pitanje što označava "A strana" u nazivu predstave, Šango Šimurina kaže da će mudro iskoristiti neke elemente i dijelove ove predstave da bi napravili drugačiju priču na istu temu iza jeseni. 


Iako je predstava naslovljena "Zabranjeno mlađima od 15" ona naravno nije zabranjena mlađima od 15, oni su ciljana publika, baš kao i njihovi roditelji, prijatelji i sva zainteresirana javnost, poručuje autorica.

"Mislimo da o nekim stvarima uvijek treba govoriti, a kazalište je samo jedan od medija i umjetnost je jedan od načina izražavanja"

Šango Šimurina

Kazališna udruga Igrajmo se

Kazališna udruga Igrajmo se

Foto: Facebook / -

Predstava otvara cijeli niz pitanja, poput pušenja, alkohola, legalizacije supstanci, pa do onih osnovnih kao što je pravo na govor, pravo na osjećaj. 


- Svaka predstava je suočavanje sa sobom, zato je gluma lijepa. Postavljanje i istraživanje problema, preispitivanje samih sebe i izbacivanje van kroz umjetnički proces. Djeca su jako otvorena, u mnogočemu zrelija od nas, kaže Matija Šango Šimurina. 


Mislim da je jako važno da predstavu pogledaju djeca i njihovi roditelji, ljudi koji rade s djecom jer ovo su pitanja koja su njima jako važna


- Komunikacija je jako veliki problem danas, tu je i korona koja je dodatno potisnula komunikaciju. Zato svaka situacija koja potiče komunikaciju treba biti maksimalno iskorištena, zaključuje autorica uoči premijere predstave u HNK Zadar, 20. svibnja od 20 sati. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.