Hrvatski radio

Radio Zadar

13:10 / 12.02.2013.

Autor: žmr

Švorinić: ministrica nas kažnjava jer smo iz "HDZ-ovog grada"

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatsko narodno kazalište Zadar od Ministarstva kulture dobilo 70 posto manje sredstava. Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić skresala sredstva svim kazalištima u gradovima koje vodi HDZ, izjavio ravnatelj HNK Zadar Renato Švorinić.

Hrvatsko narodno kazalište Zadar od ministarstva kulture dobilo je 70 posto manje sredstava, u odnosu na lani. Tek 40 tisuća kuna za novu produkciju - predstavu Kokoš koja će se premijerno izvesti idućega ponedjeljka i 20 tisuća kuna za Zadarsko kazališno ljeto. Ravnatelj HNK Renato Švorinić kazao je na konferenciji za novinare kako je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić skresala sredstva svim kazalištima u gradovima koje vodi HDZ. Prije tjedan dana, u dopisu je tražio od ministarstva obrazloženje kriterija po kojima se financiraju programi kazališta. 

Donosimo pismo u cijelosti:

Poštovana ministrice gđo. Zlatar,

Ostao sam zatečen jučerašnjom objavom natječaja za financiranje programa u 2013.godini.
Sredstva namijenjena Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar smanjena su oko 70% u odnosu na 2012. godinu, odnosno brojkama u 2012. odobrena sredstva iznosila su 170 000 kuna, dok u 2013. godini iznose 60 000 kuna. ZAŠTO?
No, krenut ću redom.

Za ovogodišnje izdanje 19. Zadarskog kazališnog ljeta odobreno je 20 000 kuna u odnosu na prošlogodišnjih 40 000 kuna! Festival koji dogodine navršava dvadeset godina postojanja i traje mjesec dana dobiva iznos koji nije ništa drugo nego SMIJEŠAN!

Možda biste ga mogli preusmjeriti na Dubrovačke ljetne igre za organizaciju prigodnog domjenka ili Varaždinskom kazalištu koje, koliko vidim, ima odobrena sredstva za gostovanje na hrvatskim otocima, tako da uz naš skromni doprinos može gostovati i na otocima zadarskog arhipelaga, njima je to lakše izvedivo nego zadarskom kazalištu.

Za ovogodišnju dramsku premijeru izdvojeno je 40 000 kuna u odnosu na prošlogodišnjih 120 000 kuna, pitam Vas ZAŠTO ?

Samo da Vas posjetim, zadarski je HNK prvi krenuo u profesionalizaciju kazališta godine 2006., , godinu dana prije novog Kazališnog zakona. Naš su primjer slijedile kazališne kuće iz Šibenika i Pule.

Shodno tome, Ministarstvo kulture je odobravalo sredstva za jednu dramsku produkciju godišnje i koliko vidim kazališta u Šibeniku i Puli su ostali na prošlogodišnjoj razini, dok su nama sredstva srezana za 80 000 kuna.

Volio bih znati kojim se kriterijima vodila izvjesna komisija prilikom dodjeljivanja sredstava, molio bih Vaše cijenjeno obrazloženje.

Vjerujem da u Ministarstvu postoje stručne osobe koje će Vas upoznati s dosadašnjim dramskim produkcijama HNK Zadar pa tako možete dobiti cjelokupni uvid u naše djelovanje proteklih godina.

Za ovogodišnju dramsku premijeru Glumačke radionice izdvojeno je u godini 2012. 10 000 kuna, dok je u godini 2013. izdvojeno 0 kuna!
Glumačka radionica zadarskog kazališta pod vodstvom naše dramske prvakinje Jasne Ančić ima dvije dramske produkcije godišnje, uglavnom domaćih autora, a njihovi polaznici često participiraju i u našim profesionalnim produkcijama.

Zadarsko kazalište posljednjih 10 godina, otkad sam na čelu ove ustanove, radi vrlo dobro, bez financijskih repova i skandala. Svaka financijska godina od godine 2003. završava u pozitivi.
Kazalište bilježi veliku posjećenost na godišnjoj razini cca 85 %, napominjem kazalište ima 620 sjedećih mjesta.

Zanima me koji su razlozi ovakvog rezanja sredstava: estetski, programski, financijski ili možda politikanski?

Na kraju, podsjetio bih Vas na činjenicu da su godine 1963. administrativnom odlukom zatvorena profesionalna kazališta u Zadru, Šibeniku, Karlovcu…, a načinom na koji tretirate zadarsko kazalište bojim se da ste na tragu Vaših prethodnika.

S poštovanjem,

Renato Švorinić
Ravnatelj HNK Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.