Hrvatski radio

Radio Zadar

Tajne potopljenog gusarskog broda

30.05.2019.

07:28

Autor: HRT Radio zadar

foto: icua.hr

foto: icua.hr

Foto: - / -

Mahom skupa i luksuzna roba te velika količina zlatnog i srebrnog novca na brodu koji je bio relativno malih dimenzija i bez ozbiljnog naoružanja, ukazuju da je vjerojatno riječ o piratskom brodu koji je stradao dok je prevozio raznoliku zaplijenjenu robu - otkrivaju organizatori izložbe.

3. lipnja 2019. u 19 sati u crkvi sv. Nikole, koja se nalazi u sklopu Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Zadar bit će otvorena izložba pod nazivom "Brodolom Mijoka -  probuđena tajna murterskog mora".Izložba će biti otvorena do 5. srpnja 2019. godine.Izložba je organizirana u suradnji s Muzejom grada Šibenika i Hrvatskim restauratorskim zavodom. Autorice izložbe su podvodna arheologinja Vesna Zmaić Kralj (Hrvatskirestauratorski zavod) i kustosica Marina Lambaša(Muzej grada Šibenika), a autor likovnog postava i grafičke opreme Ante Filipović Grčić iz 2FG studia.

Izložba prezentira, na iznimno jasan i vizualno zanimljiv način, rezultate arheoloških istraživanja podmorskog lokaliteta brodoloma kod pličine Mijoke, nedaleko otoka Murtera. Prije oko 400 godina na pličini Mijoka potopljen je brod s izuzetno zanimljivim, nesvakidašnjim, teretom, koji se pokazao vrjednijim nego 
što je itko mogao pretpostaviti. Uz to, lokalitet brodoloma bio je devastiran, te se smatralo da se malo što može tu pronaći. Bez obzira na veliki stupanj devastacije lokaliteta, rezultati  istraživanja pružili su uvid u materijalnu kulturu 16. i 17. stoljeća, proizvodnju i trgovinu velikih obrtničkih centara, ali i u pomorsku  trgovinu i prilike na Jadranu tijekom tog razdoblja. Mahom skupa i  luksuzna roba te velika količina zlatnog i srebrnog novca na brodu koji je bio relativno malih dimenzija i bez ozbiljnog naoružanja, ukazuju da je vjerojatno riječ o piratskom brodu koji je stradao dok je prevozio raznoliku zaplijenjenu robu. No, također bi se ne bi smjela u potpunosti  odbaciti mogućnost je riječ o trgovačkom brodu s teretom iz grada Nuremberga i drugih europskih centara.

Ovo je prva gostujuća izložba prezentirana u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru koja je nakon izlaganja u matičnom muzeju u Šibeniku krenula na „plovidbu“ diljem Jadrana!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.