Hrvatski radio

Radio Zadar

"Teatar u kazalištu"

13.11.2013.

17:52

Autor: fb

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Teatar u kazalištu, tako će mnogi reći nakon objave vijesti o otkazivanju predstave "Divljeg Konja" svega nekoliko dana prije zakazane premijere 16. studenog u Kazalištu lutaka Zadar i to nakon što od glavnih aktera čuju objašnjenja, koja se puno razlikuju od onoga službenog - Odgoda zbog bolesti.

A objašnjenje je ako se pita glavnog redatelja ove predstave, Ivana Plazibata, koji je s radom na "Divljem konju" započeo u rujnu ove godine, vrlo jednostavno i jasno -  Uplitanje uprave kazališta u njegov rad:

          " Sve je zapravo bilo u redu do sredine listopada, kada su mi izrazili zamjerku, najjednostavnijim rječnikom rečeno zamjerka je bila - To nije predstava kakvu želimo. Nakon toga slijedili su pritisci u nekakve moje estetske izbore oko predstave."  

Plazibat je odolijevao tim pritiscima, a sve je puklo sedam dana prije zakazane premijere kada je održana nepredviđena proba:  

           "Na tu probu došla je ravnateljica, umjetnička voditeljica kazališta i došao je gospodin Prosenjak ( autor romana ) i nakon te probe suradnja mi je otkazana. Ja sam se borio za predstavu i bio sam spreman raditi je do kraja......"

U ime uprave kazalište, na spomenute prozivke i optužbe, u odsutnosti ravnateljice Iris Pavić Tumpa, odgovorila nam je voditeljica marketinga Vedrana Valčić:

          "Nemam zapravo što reći, osim da smo morali zbog toga što je trajalo jako dugo prekinuti tu suradnju, iz razloga što je nismo mogli dovesti do kraja na način koji držimo da je korektan. On ima pravo na svoje mišljenje zašto je došlo do raskida suradnje"  

Nositelj glavne uloge u otkazanoj predstavi, glumac Jure Aras, nije žalio komentirati odnose između redatelja i Uprave kazališta, no u ime ansambla napominje:

          "Neke umjetničke odluke s nama nisu bile konzultirane, niti smo bili upozoreni već smo bili dovedeni pred gotov čin, ljuti smo i u šoku, ali još nismo zajedno razgovarali o tome."

Bez obzira na sve iz Uprave Kazališta, poručuju kako će predstava "Divlji Konj" uskoro ugledati svjetlo dana. Tko će preuzeti užareni redateljski stolac u ovom slučaju još nije poznato.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.