Hrvatski radio

Radio Zadar

Tisuću devetsto i neke...

19.06.2015.

16:30

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šestu godinu za redom atraktivna izložba projekta „Prijatelji mora“ obilazi trgove i rive hrvatskoga Jadrana. Tijekom ljeta u 13 hrvatskih destinacija izložbu će vidjeti preko milijun posjetitelja, a vidjet će ukratko - lifestyle hrvatskog mediterana početkom 20. stoljeća. Pod nazivom „ Tisuću devetsto i neke “ gostuje u Zadru od 19. lipnja do 3 srpnja.

Prometna nesreća na putu za Benkovac, portret strica Roberta u Zadru, parada automobila na splitskoj rivi, novi ženski kostimi na Bačvicama, promenade u Opatiji, Mariacchi band na Rabu, tranzicija u Rijeci, potonuće parobroda Galatea u Šibeniku,  i još mnogo intrigantnih fotografskih zapisa iz života našeg mediteranskog građanskoga društva početkom 20. st. može se vidjeti na šestom izdanju najveće fotografske izložbe na otvorenom  u ljetnom serijalu „Prijatelja mora 2015.“, ove godine pod nazivom „ Tisuću devetsto i neke ". 

 Radove je selektirao stručni tim festivala „Rovinj Photodays“, a prikupljeni su iz fundusa nacionalnih muzeja: Pomorskog i povijesnog muzeja hrvatskog primorja, Lošinjskog muzeja, Narodnog muzeja Zadar, Muzeja grada Šibenika, Muzeja grada Splita te privatnih zbirki: Smokvina, Budičin, Franolić, Seferović, Margit Verderber Drucker.

 Cilj ove izložbe je pokazati domaćim i stranim posjetiteljima našu fotografsku baštinu, dokumentirati život na hrvatskom Jadranu početkom 20. stoljeća te se na kratko vratiti u svijet naših pradjedova.

 U suradnji s turističkim zajednicama gradova izložbu će ugostiti: Rovinj, Pula, Mali Lošinj, Baška, Krk, Zadar, Biograd na moru, Šibenik, Split, Rab, Malinska, Rijeka i Zagreb.

Kulturološko – turističku kampanju „Prijatelji mora“ osmislili su riječka udruga Livingstone i tvrtka Astoria.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.