Hrvatski radio

Radio Zadar

Tradicije Hlebinske škole stigle u Zadar

05.04.2018.

15:48

Autor: Ivana Matešić

foto: I. Matešić

foto: I. Matešić

Foto: - / -

Hlebinska škola je u Zadru - istoimena izložba do 6. svibnja može se razgledati u Kneževoj palači. "Za naš 50-i rođendan odlučili smo doći u obnovljeni prostor Kneževe palače u Zadru" - kazala je Helena Kušenić, kustosica Muzeja grada Koprivnice.

Već nekoliko godina ovu izložbu predstavljamo u svijetu. Bili smo u Marseilleu, u Katowici, Pečuhu i Lendavi - dodaje kustosica Kušenić:

                   Za naš 50-i rođendan, odnosno 50 godina galerije Naivne umjetnosti u Hlebinama, odlučili smo doći u novo obnovljeni reprezentativni prostor Kneževe palače u Zadru i ovdje predstaviti dio zbirke naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice i Podravkinu sobu pijetlova. Naša zbirka čuva pregled Hlebinske škole od 1930-ih godina do danas što znači od prve generacije autora, Ivana Generalića, Mirka Virijusa, Franje Mraza. Oni su slikali ono što su vidjeli oko sebe, odnosno seosku svakodnevnicu kakva je ona stvarno i bila bez uljepšavanja. Druga generacija se formira pod utjecajem već gotovih radova Ivana Generalića i Krste Hegedušića koji je utjecao i na prvu generaciju - navela je kustosica Muzeja grada Koprivnice.

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.