Hrvatski radio

Radio Zadar

Tri premijere i obnova kultnih predstava Kazališta lutaka u novoj sezoni

13.09.2022.

18:40

Autor: Maja Milin

Magdalena Koritar i Maja Milin u studiju Radio Zadra

Magdalena Koritar i Maja Milin u studiju Radio Zadra

Foto: M. Milin / -

Tradicionalno, predstavom Crvenkapica otvorena je još jedna sezona Kazališta lutaka Zadar, prošle nedjelje 11. rujna. Ono što nas očekuje u nastavku su tri premijere, obnova triju kultnih naslova zadarskih lutkara te brojne izvedbe prošlogodišnjih uspješnica. 

Za zadarske je lutkare prošla sezona bila iznimno uspješna. Uzevši u obzir da je riječ o velikoj sedamdesetoj godini postojanja i djelovanja Kazališta, lutkari su ostvarili svoju prvu koprodukciju s HNK Zadar, "Predstavu Hamleta u selu Mrduša donja", u režiji Dražena Ferenčine, koju su premijerno izveli na otvaranju 28. Zadarskog kazališnog ljeta


Na oduševljenje brojnih generacija Zadrana, lutkari su otvorili i 62, Glazbene večeri u sv. Donatu predstavom "Petar Pan" Brune Bjelinskog u režiji Roberta Boškovića, koju će u nešto izmjenjenom obliku publika imati prilike vidjeti i na daskama KLZ u studenom ove godine.

Ansambl balet-predstave Petar Pan

Ansambl balet-predstave Petar Pan

Foto: Željko Karavida / KUZD

Uz "Petra Pana", publika će premijerno gledati "Kuginu kuću", lektirno djelo Augusta Šenoe koju će na daske postaviti Ivan Planinić. Dok je dobna granica za navedene predstave 6+ odnosno 12+, premijerni naslov koji očekuje namlađu publiku jest "Riba duginih boja" autora Marcusa Pfistera u režiji Renate Carola Gatica. 


Pored iznimno hvaljene i nagrađivane predstave "Caffe Kraljevstvo" autorskog dvojca Vanja Jovanović / Patrik Gregurec, koja je okrunjena sa 17 nagrada, publika će u repriznom dijelu gledati "Vrlo gladnu gusjenicu", "Ota i Valentinu", "Vlak u snijegu", "Zlatno srce Nikolino", "Zlatnu utvicu", "Juditu" i "Predstavu Hamleta u selu Mrduša donja", koja će se naći na repertoaru u HNK Zadar 27. rujna.  


Brojni će Zadrani tako doći na svoje, jer su, prema riječima Magdalene Koritar iz KLZ, brojni upiti išli u smjeru novoobnovljene predstave "Judita" koja je tijekom prošle sezone igrala tek nekoliko puta, a interes će bez sumnje vladati i za novoobnovljenim predstavama "Pinokio", "Robinzon" i "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" koje su na rasporedu već 2. listopada u 11 sati. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Kulturoskop

Svakog utorka i četvrtka u Kulturoskopu od 16.15 sati s vama je Maja Milin. Donosi vam pregled događaja i novosti u kulturnom životu Zadra, Zadarske županije i Hrvatske. Razgovore s umjetnicima, osvrte i najave.

Poslušajte u Slušaonici