Hrvatski radio

Radio Zadar

Trudell

20.02.2013.

10:27

Autor: ACME

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U klubu ACME danas, s početkom u 18 sati, u sklopu programa „Ekologija u sridu“ prikazuje se priznati dokumentarac redateljice Heather Rae – Trudell.

TRUDELL je priča o životu američkog Lakote (Sioux), umjetnika i aktivista Johna Trudella. Radnja počinje kasnih 60-ih kada Trudell zajedno s Indijancima svih plemena zauzima Alcatraz na 21 mjesec. Slijedimo Johnov politički put kao glasnogovornika Pokreta američkih Indijanaca u borbi za zaštitu zemlje i okoliša, za autohtone narode diljem svijeta i generacije koje dolaze. Tijekom tog burnog razdoblja John postaje jednim od najvećih političkih protivnika, FBI-jevi dosjei o njemu sadrže više od 17 000 stranica. Progon sa svih strana naposljetku je kulminirao ubojstvom njegove trudne supruge, troje djece i punice. Ubojstvo nikada nije bilo istraženo. Trudell kanalizira svoj bijes i emocije kroz poeziju, glazbu i glumu. U dokumentarcu gostuju Robert Redford, Sam Shepard, Val Kilmer i brojni lideri Pokreta američkih Indijanaca. Ulaz je slobodan.

Program Acme 2013 ostvaren uz potporu Zaklade Kultura nova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.