Hrvatski radio

Radio Zadar

14:35 / 07.10.2015.

Autor: Filip Buzov

U Donatu izlaže fratar zlatnih ruku, veliki prijatelj Gotovine

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U crkvi sv. Donata otvorena je izložba akademskog kipara fra Joakima Jakija Gregova "Vjetar iz duše". Fratar zlatnih ruku kako ga zovu, čija su djela izlažu po cijelom svijetu, u Zadru izlaže 30 - tak radova inspiriranih sakralnim i domoljubnim motivima.

Izložbu u povodu Dana neovisnosti Hrvatske, otvorio je veliki prijatelj fratra Jakija, general Ante Gotovina:

Pripala mi je čast u ovom posvećenom prostoru, simbolu grada Zadra, povijesnom spomeniku predanosti hrvatskog naroda kršćanstvu, otvoriti izložbu brata farnjevca, svog Pašmanca.... Vratio si se devedesetih svom kraju, biti vojni kapelan, davati duhovnu okrjepu, biti tamo s nama na prvim crtana, na korist bratu čovjeku gdje se branila domovina.....Ponosan sam dok gledam tvoj rad, ovdje u našem zadru i ponosan sam što si ti moj prijatelj - poručio je u svom govoru general A.Gotovina.

Ovo je jedan presjek novih i starih skulptura, uglavnom sakralnog karaktera i inspiracije iz Domovinskog rata kao što je Velebit i njegova Vila, kao što je Mojsije naroda moga... rekao nam je fra Joakim Jaki Gregov.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.