Hrvatski radio

Radio Zadar

U Etnološkom odjelu izožba tapiserija "San ranjenog Krista",

11.04.2022.

10:06

Autor: Radio Zadar

Izložba tapiserija San ranjenog Krista

Izložba tapiserija San ranjenog Krista

Foto: - / -

Narodni muzej Zadar, Etnološki odjel priređuje izložbu umjetničkih tapiserija naziva "San ranjenog Krista", u ciklusu; Kršćanska tematika Zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović.  Otvorenje izložbe je u utorak, 12. travnja 2022. godine u 12 sati u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, Gradska straža, Narodni trg, Zadar. Izložba je organizirana u sklopu programa obilježavanja 190. godina Narodnog muzeja Zadar i uz Županijske dane 2022.

Izložba tapiserija

Izložba tapiserija

Foto: - / -

Umjetnici Ivan i Ana Tomljanović Narodnom muzeju Zadar su 2016. god. darovali vrijednu donaciju tapiserija koja je uz druge njihove radove na području primijenjenih umjetnosti tkanja i tapiserija oformljena u zbirku Tkanja i Tapiserija Ivana i Ane Tomljanović. Ovim izložbenim ciklusom od 4 izložbe vezane uz 4 cjeline njihova rada u umjetničkoj tapiseriji, u prostoru Etnološkog odjela NMZ dajemo mogućnost javnosti da se upozna sa njihovim izuzetnim umjetničkim opusom (38 tapiserija) u mediju umjetničke tapiserije. Prvom izložbom pod nazivom Velebitika u travnju 2021. predstavljena je prva tematska cjelina (7 tapiserija) inspirirana velebitskom prirodom, drugom izložbom Drevni grad Zadar u prosincu 2021. predstavljena je druga tematska cjelina (7 tapiserija) Realizam kao polazište u oblikovanju motiva grada.

Izložbom tapiserija San ranjenog Krista predstavljamo treću tematsku cjelinu, izborom od 9 tapiserija inspiriranih sakralnim temama s naglaskom na život i smrt Kristovu. Cjelina kršćanske tematike nastala je u periodu od 1993. do 2012. godine.

Izložbom predstavljamo tapiserije: Vidjeli smo njegovu zvijezdu na istoku (115 x 257 cm, 1974.), Rođenje Kristovo (100 x 124. Cm, 1997.), Krštenje na jordanu (132 x 125 cm, 2001.) San ranjenog Krista (135 x 255 cm, 2001.), Muka Kristova (130 x 100 cm, 1994.), Veronikin rubac (105 x 128 cm, 1995.), Ave Maria – naša Gospa od zdravlja (124 x 103 cm, 1994.), Vinova loza (130 x 150 cm, 2003.) i tapiseriju Iadera Christiana (Kršćanski Zadar); Drevni grad Zadar (242 x 340 cm, 1979) iz drugog ciklusa koja objedinjuje teme treće cjeline.


 

Izložba tapiserija

Izložba tapiserija

Foto: - / -

Ova izložba je specifična i posebna u okvirima hrvatske tapiserije iz više razloga. Tapiserije su zajedničko djelo istaknutih zadarskih umjetnika, bračnog para Ivana i Ane (Anite) Tomljanović čiji je sustavni dugogodišnji rad na tapiseriji postao jedna od paradigmi hrvatske umjetnosti tkanja. Izložena djela po motivima i sadržaju su sakralnog karaktera, što ih i u tematici ističe i izdvaja u okvirima recentne hrvatske produkcije. Tematska zasebnost je još posebnija jer se radi o djelima koja su po izboru motiva vezana i za kršćansku povijest Zadra, pa su pohvala u slavu duge i velebne povijesti kršćanskog Zadra.

Formatom najveća i sadržajem najkompleksnija je tapiserija Drevni grad Zadar - Iadera Kristiana nastala 1979. godine. Tapiserija predstavlja grad Zadar na način srednjovjekovnih drvoreza ili renesansnih bakroreza, u stiliziranoj plošnoj interpretaciji u kojoj su u kadrovima prikazane brojne znamenite zadarske povijesne zgrade, crkvene fasade i zvonici. Cijeli kompleks je zatvoren u čvrstu cjelinu vijencem gradskih bedema i istaknutih bastiona. Unutar gradskog tkiva interpolirani su brojni slikovni elementi koji karakteriziraju pojedine lokalitete kao što je škrinja sv. Šimuna, heraldički lik sv. Krševana i drugi prizori.

Niz manjih tapiserija simbolično je vezano za život Isusov. Dekorativna tapiserija Vidjeli smo njegovu zvijezdu na Istoku u živahnoj stilizaciji i kontrastu sivih i žučkastih tonova vrlo dekorativno interpretira plamteću zvijezdu repaticu koja je vodila trojicu mudraca do mjesta Kristovog rođenja.


Izložba tapiserija

Izložba tapiserija

Foto: - / -

Tapiserije Muka Kristova i Veronikin rubac pokazuju gotovo heraldički način stilizacije, na jednoj simbola Kristove muke, a druga stilizirani rubac s Kristovim likom. Izložena djela karakterizira čistoća, preglednost i jednostavnost. Podsjećaju na onu vrstu tapiserija koje su se u Srednjem vijeku u svečanim prilikama iznosile da bi ukrašavale prozore ili trijemove na pročeljima kuća.

Glavna karakteristika djela kršćanske tematike je ujedinjenje likovnih elemenata (oblika tj. ploha u odnosu na obrisne linije, tonove i perspektivu) u jedinstvene cjeline. Jedinstvo je ostvareno njihovim skladnim odnosom, kao i odnosom likovnih elemenata s kompozicijskim načelima.

Tapiserije iz donacije Tomljanović od posebnog su značaja u recentnoj zadarskoj, ali i hrvatskoj likovnoj produkciji. Interpretacija sakralne tematike grada Zadra na suvremen način , a opet u klasičnoj izvedbi, plod je dugogodišnjeg iskustva i predanog rada dvoje umjetnika, supružnika Ivana i Ane Tomljanović. Tapiserije iz donacije Tomljanović predstavljaju unutar nacionalne baštine neizmjeran kulturno-umjetnički doprinos.

Izložbeni privremeni postav San ranjenog Krista moći će se pogledati do 30. 6. 2022. godine..

Izložbeni ciklusi će se na ovaj način održavati u kontinuitetu sve do realizacije stalnog izložbenog postava Donacije tapiserija Ivana i Ane Tomljanović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.