Hrvatski radio

Radio Zadar

U Gradskoj loži večeras izlaže Marušić

01.04.2019.

09:49

Autor: tp

U Gradskoj loži večeras izlaže Marušić

U Gradskoj loži večeras izlaže Marušić

Foto: - / -

U Gradskoj loži u 19 sati otvorit će se izložba „Izvori" akademskog slikara iz Zadra Mirka Marušića. Riječ je o drugoj samostalnoj izložbi kojom autor predstavlja ciklus slika koje upozoravaju na nebrigu prema prirodi. Izložba će biti otvorena za javnost do 10. travnja 2019.

„Protagonisti Marušićevih slika su ljudi u skafanderima i gas maskama u okruženju kataklizme, požara naftnih polja, nuklearne katastrofe, općega uništavanja, i ekološke propasti (''Žuti tragovi'', ''Izvori čovjekovog postojanja'', ''U korak s kontaminacijom''). Čovjek u žutim rukavicama je drvosječa koji upravo sječe stabla i čini ekocid. Opisao nam je i prirodu: ''Jezik prirode'' i ''Forme prirode'' savršena je priroda ili bi to trebala biti, a čovjek bi trebao biti njezin imanentni dio od Jean - Jacquesa Roussseaua, a ne njezin uništavatelj što je danas. Zato je Mirkova naslikana priroda frenetična. Vibracije su svuda u polju slike, kao simbol prirode koja vrišti za spas. Mirkovo slikarstvo bitno određuju dvije riječi: energija i modernost. Zato njegove slike naprosto treba doživljavati, jer i jesu rezultati unutarnjega doživljavanja svijeta i života, a ne u njima tražiti nalickanu ljepotu po ukusu svačijega empirijskog dopadanja", kazao je o izložbi dr. sc. Enes Quien, profesor sa Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.