Hrvatski radio

Radio Zadar

U Kino zoni povijesno biografska drama ''Benedetta''

22.02.2022.

07:28

Autor: Radio Zadar

Benedetta

Benedetta

Foto: - / -

U srijedu 23. veljače u u Kino Zoni u Kazalištu lutaka Zadar projekkcija filma ''Benedetta'' u režiji Paula Verhoevena. U drugoj polovici sedamnaestog stoljeća dok kuga razara zemlju, Benedetta Carlini pridružuje se samostanu u Pesciji  kao sestra početnica.
Od ranog djetinjstva sposobna izvoditi čuda, Benedettin snažan utjecaj na zajednicu instantan je gotovo jednako koliko i važan, ali i šokantan.

Benedetta

Benedetta

Foto: - / -

Ove srijede u Kino Zoni pogledajete jedan od najprovokativnijih filmova posljednjih godina!

Iz maglovitih i mističnih planina Islanda, u srijedu 23. veljače kinematografski se vraćamo u 17. stoljeće i svjedočimo zabranjenoj ljubavi unutar samostanskih zidova, ukazanjima i kugi. Spremite se za jedan od najprovokativnijih filmova posljednjih godina u režiji velikog Paula Verhoevena, povijesno biografsku dramu ''Benedetta''!


U drugoj polovici sedamnaestog stoljeća dok kuga razara zemlju, Benedetta Carlini pridružuje se samostanu u Pesciji (Toskani) kao sestra početnica. Od ranog djetinjstva sposobna izvoditi čuda, Benedettin snažan utjecaj na zajednicu instantan je gotovo jednako koliko i važan, ali i šokantan.

Najnoviji film Paula Verhoevena premijerno je prikazan prošle godine u sklopu natjecateljskog programa festivala u Cannesu, a od onda je izazvao nezapamćene kontroverze pa čak i bojkote od strane određenih vjerskih zajednica. Biografska je to priča o religiji, seksu te propustima institucije sve u jednom.

Benedetta

Benedetta

Foto: - / -

Sadržava nasilje, erotiku i smrt i to na način svojstven upravo Verhoevenu. Radi se o uistinu jedinstvenom uratku koji se, na određeni način, sjajno nadopunjuje na redateljev već istančan i poprilično ekscentričan opus. Jedna od najzanimljivijih stvari vezanih za film svakako je činjenica što je isti snimljen prema pomalo divljoj, kaotičnoj, ali potpuno istinitoj priči te rekonstruira portret jedne ere i lika po kojem film, u konačnici, nosi i naslov.

Benedettu tumači neodoljiva Virginie Elfri, dok ostatak glumačke ekipe među ostalima čine legendarna Charlotte Rampling te Lambert Wilson i Daphne Patakia.

''Benedetta'' je na rasporedu u srijedu, 23. veljače u 19.30 h, u Kino Zoni u Kazalištu lutaka Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.