Hrvatski radio

Radio Zadar

U Kneževu palaču stižu vrijedni eksponati iz talijanskog muzeja Pallazo Madama

01.03.2023.

10:29

Autor: Maja Milin

Marija Vidučić, Hrvoje Perica, i Maja Milin

Marija Vidučić, Hrvoje Perica, i Maja Milin

Foto: Radio Zadar / Maja MIlin / -

U Kneževoj palači, 2. ožujka u 19 sati otvara se međunarodna izložba „Umjetnički obrt u Italiji. Remek-djela iz Palazzo Madama u Torinu“ na kojoj će Zadrani i gosti grada imati prilike razgledati vrlo vrijedne eksponate koji svjedoče o vrhunskom umijeću i genijalnosti zanatskih radionica i manufaktura s područja cijele Italije, nastalih u periodu od kasnog srednjeg vijeka do 18. stoljeća.

Izložba u organizaciji Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, odjela Muzej grada Zadra Narodnog muzeja Zadar i Muzeja antičke umjetnosti iz Torina - Palazzo Madama realizirana pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Italije posveta je vrhunskom talijanskom stilu kojem se divi cijeli svijet zbog savršenstva koncepta i tehnika izrade luksuznih predmeta, usvojenih tijekom niza stoljeća u službi dvora i trgovine.


Gostujući u Kulturoskopu Radio Zadra, voditelj odjela Muzej grada Zadra NMZ Hrvoje Perica istaknuo je kako se radi o predmetima iz fundusa talijanskog muzeja Palazzo Madama koji datiraju iz kasnog srednjeg vijeka pa sve do 18. stoljeća. Neki su bili u svakodnevnoj uporabi dok su neki isključivo dekorativne prirodeMeđu stotinjak eksponata tako ćemo imati prilike vidjeti predmeti od murano stakla, venecijanske emajlirane bakrene predmete, renesansne brončane skulpture iz Veneta, lombardsko kovano željezo, majolike iz središnje Italije, porculan iz Doccie, Vezzija, Cozzija i Napulja, tekstil i čipke, slonovaču, rezbareno drvo i ukrasne knjižne uveze.

Plakat za izložbu „Umjetnički obrt u Italiji. Remek-djela iz Palazzo Madama u Torinu“

Plakat za izložbu „Umjetnički obrt u Italiji. Remek-djela iz Palazzo Madama u Torinu“

Foto: NMZ / -

Posebnost ove izložbe svakako je i činjenica da je osmišljena upravo za prostor Narodnog muzeja Zadar te je u dijalogu s njegovim zbirkama. 


- Koncepcija postava uvjetovana je težnjom za što jasnijom komunikacijom, odnosno uspostavljanjem svojevrsnog dijaloga s ambijentalnim postavom Šest salonskih priča na pianu nobile u Kneževoj palači. Ideja jest prikazati jasnu dihotomiju u pristupu oblikovanja djela umjetničkog obrta pijemontske likovne baštine koja gotovo uopće nije zastupljena na zadarskom području spram one pod direktnim utjecajem venecijanskog i kasnije austrijskog kulturnog kruga koju poznamo i prezentiramo u vlastitom postavu, istaknuo je Perica. 


Izložba ostaje otvorena do 21. svibnja, a posjetitelji će s kupljenom ulaznicom moći razgledati i stalni postav  "Šest salonskih priča" na prvom katu Kneževe palače. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.