Hrvatski radio

Radio Zadar

Ulice Poluotoka danas se pretvaraju u Stazu glagoljaša

15.05.2019.

09:22

Autor: HRT Radio Zadar

Ulice Poluotoka danas se pretvaraju u Stazu glagoljaša

Ulice Poluotoka danas se pretvaraju u Stazu glagoljaša

Foto: - / -

U sklopu Kliofesta festivala povijesti gradske ulice na Poluotoku danas se pretvaraju u Stazu glagoljaša koja se proteže od crkve Sv. Šime, preko Narodnog trga, Kalelarge, Foruma pa sve do crkve Gospe od Zdravlja.

Iz učionice na ulicu, naziv je to radionice koju je pokrenula Udruga glagoljaša Zadar zajedno s Malom školom glagoljice OŠ Sveti Filip i Jakov, OŠ Zadarski otoci, Zadar i OŠ Sv. Filip i Jakov.

Cilj radionica jest promicanje i uporaba glagoljice u osnovnoj i srednjoj školi, kako bi djeca od malih nogu, ne samo naučila čitati i pisati glagoljicu, već i cijenila hrvatsku kulturnu baštinu. Kroz igru i zabavu djeca mogu puno toga naučiti  što i potvrđuju ovom radionicom. Prije održavanja same radionice, članovi Udruge glagoljaša Zadar održavaju predavanja i radionice  pod nazivom '' Glagoljica u nastavi'' kako bi se učiteljice upoznale sa glagoljskim pismom i primjenom ovog pisma u nastavi i izvannastavnim aktivnostima. Na ovim radionicama okuplja se veći broj učiteljica razredne i predmetne nastave koje su pokazale veliki interes za ovakav tip radionica te su im radionice postale poticaj da se aktivno uključe  u izvannastavne aktivnosti koje uključuju glagoljsko pismo. Također, tijekom mjeseca travnja u Arheološkom muzeju u Zadru organiziraju su dva tečaja pisanja glagoljicom, uglatom i kurzivnom. Obadva  tečaja  namijenjena su ne samo učiteljima i nastavnicima već i građanima koji žele usvojiti osnove pisanja uglatom i kurzivnom glagoljicom.

Staza glagoljaša proteže se od crkve Sv. Šime, preko Narodnog trga, Kalelarge, Foruma pa sve do crkve Gospe od Zdravlja. Na dosadašnjim Stazama glagoljaša predstavio se veći broj škola, sedam osnovnih i jedna srednja - OŠ Sv. Filip i Jakov, Sv. Filip i Jakov, OŠ Braće Radić, Pridraga, OŠ Šimuna Kožića Benje, PŠ Diklo, Zadar, OŠ Stjepana Radića, Bibinje, OŠ Franka Lisice, Polača, OŠ Zadarski otoci, Zadar, OŠ Jurja Barakovića, Ražanac i SŠ  Kneza Branimira, Benkovac. Osim glagoljaških štandova na kojima su učenici odjeveni u narodne nošnje i u majicama na kojima je glagoljicom ispisano ime njihove škole izložili svoje uratke i održali prezentaciju izrade nakita i predmeta kao i pisanja uglatom glagoljicom, učenici su šetali ulicama i dijelili letke o povijesnom nastanku glagoljskog pisma zajedno sa raznim edukativnim igrama. Zanimljivih ideja u oblikovanju raznih predmeta nije nedostalo, od nakita, preko šalica, ogledala, raznih ukrasnih predmeta izrađenih od glinamola pa sve do ukrasne ambalaže. Staza glagoljaša je bila posebno zanimljiva turistima koji su postavljali bezbroj pitanja o ovom pismu. Stazom glagoljaša glagoljaša učenici su pokazali sve ono što su radili tijekom protekle školske godine sa svojim učiteljima.

 

U sam projekt su uključene sljedeće škole:

  1. OŠ SV FILIP I JAKOV, SV. FILIP I JAKOV, VODITELJ – DANIJELA DEKOVIĆ, prof. učitelj savjetnik,
  2. OŠ  BARTULA KAŠIĆA, ZADAR,  VODITELJI – UČITELJICE RAZREDNE NASTAVE PŠ BOKANJAC
  3. OŠ ŠIMUNA KOŽIĆA BENJE, PŠ DIKLO, ZADAR, VODITELJI -SNJEŽANA DIKLAN, SUZANA LONČAR – MENOSKI I NATAŠA PETKOVIĆ, učiteljice razredne nastave,
  4. OŠ STJEPANA RADIĆA, BIBINJE, VODITELJ – MARIJANA KANDIĆ, prof.
  5. OŠ FRANKA LISICE, POLAČA,  VODITELJ – MARIJANA POLEGUBIĆ, učiteljice razredne nastave
  6. OŠ ZADARSKI OTOCI, ZADAR, – VODITELJI ŽELJKA DIKLAN, učitelj mentor, JASMINKA BRIŽIĆ, učitelj savjetnik  I RENATA ANDROVIĆ, učitelj mentor
  7. OŠ PRIVLAKA, PRIVLAKA, - VODITELJ ŠKOLSKA KNJIŽNIČARKA

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.