Hrvatski radio

Radio Zadar

Uništavamo li arhitekturu 20. stoljeća?

08.07.2019.

15:40

Autor: Filip Matijević

Zeljko Mrsic/PIXSELL

Zeljko Mrsic/PIXSELL

Foto: - / -

Kozina o najavi rušenja zgrade Tankerkomerca: "Ako se slučajno dogodi da se nešto takvo izbriše, sruši, ukloni, promijeni, onda smo napravili diskontinuitet za buduće generacije koje neće moći dokazati da je nešto postojalo, da je hrvatska ili lokalna zajednica radila na tome da se prezentira."

Tvrtka Crodux derivati, Ivana Čermaka, bi u skoroj budućnosti trebala srušiti upravnu zgradu Tankerkomerca i na njezinu mjestu graditi poslovno-smještajni koncept, wellnesse, trgovine i slične sadržaje. Najavio je tako nedavno u razgovoru za medije. Toj ideji protivi se zadarska arhitektonska struka. 

Za upravnu zgradu Tankerkomerca, nastalu sredinom 80-ih godina prošloga stoljeća, arhitekt Ante Uglešić, dobio je niz nagrada. Njezina prostorna vrijednost je i važnija od tih nagrada pa je zato na spomen o njezinu rušenju priopćenje reagirao i predsjednik Društva arhitekata Zadar, Petar Kozina:

Važno je da se pokrene pitanje zaštite tog našeg vrijednog nasljeđa koje je ostalo zanemarno.

Sličnoga stava je i Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru. Kaže, objekt je definiran kao vrijedna arhitektura unutar zadarske kulturno-povijesne cjeline i istovremeno je najbolje rješenje za spomenuti prostor:

Zajedno s projektantom, gospodinom Uglešićem, smo stava da je to vrijedna arhitektura i mi se prema njoj afirmativno odnosimo - u smislu da je dobro legla u prostor i da ne vidimo da se nekim novim rješenjima može dogoditi bolja situacija u prostoru.

Ranija arhitektura je donekle zaštićena, ali zdanja 20. stoljeća nemaju isti tretman:

Ako se slučajno dogodi da se nešto takvo izbriše, sruši, ukloni, promijeni, onda smo napravili diskontinuitet za buduće generacije koje neće moći dokazati da je nešto postojalo, da je hrvatska ili lokalna zajednica radila na tome da se prezentira.

Bit će ovo pokretač za rješavanje situacije u prostoru, odlučan je Kozina. Ući će se u suradnju s institucijama koje mogu pokrenuti zaštitu arhitektonskih spomenika, ali u slučaju zgrade Tankerkomerca neizostavno će se morati komunicirati i s arhitektima novog vlasnika:

Ako se išta od najava gospodina Čermaka krene ostvarivati, svakako da bismo počeli kontaktirati s njim.

Do zaključenja priloga nismo dobili odgovor tvrtke gospodina Čermaka o čitavoj situaciji. Budućnost zgrade Tankerkomerca pokazat će koliko je državi, ali i Zadru, stalo do očuvanja arhitekture, važnog dijela društvenog identiteta.

ARHITEKTI TANKERKOMERC

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.