Hrvatski radio

Radio Zadar

12:05 / 12.06.2022.

Autor: Maja Milin

Ususret ljetnom kinu, Kino Zona primljena u prestižno međunarodno udruženje CICAE

Maja Milin uz goste iz Kino Zone

Maja Milin uz goste iz Kino Zone

Foto: Radio Zadar / -

Priznanje Međunarodnog udruženja art kina CICAE koje broji članove iz cijelog svijeta potvrđuje da vrijedna ekipa Kino Zone radi dobar posao u Zadru i da se kreću u pravom smjeru. Uz to, članstvom u CICAE-u postali su sedmo kino u Hrvatskoj koje se može pohvaliti članstvom u tom priznatom svjetskom udruženju. 

Članstvo u CICAE-u stiže im ususret ljetnom izdanju Kino Zone koje 15. lipnja otvara film "Everything Everywhere All at Once" autorskog dvojca Kwan/Scheinert kojeg je struka proglasila jednim od najboljih filmova ove godine.  U trajanju do 28. rujna na Poljani Branka Stojakovića, dva puta tjedno publika će uživati u filmovima dugog i kratkog formata različitih žanrova, uz gostovanja redatelja i glumaca iz Hrvatske i Europe. 


Nastavlja se suradnja ljetnog kina KINO ZONE i domaćih festivala poput Zagreb Film Festivala, Motovun Film Festivala, Animafesta, Festivala Mediteranskog Filma Split, a tu je i suradnja s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu i Generalnim konzulatom Republike Kosovo


- Čast nam je ove godine u Zadru prikazati film "Košnica", dramu s Kosova koja se ove godine našla u užem izboru za nagradu Oscar za najbolji strani film. No, veseli nas što ćemo imati prilike gledati kratkometražne radove studenata ADU iz Zagreba, koje publika nema prilike pogledati, istaknuo je u našem programu Ivica Perinović, producent Kino Zone. 

Ljetno kino Kino Zona

Ljetno kino Kino Zona

Foto: Kino Zona / -

Uz samo uživanje u filmovima, cilj Kino Zone je uvođenje filmske pismenosti kod mlađih gledatelja, ali i susret filmaša i zadarske publike. Tako će i u ljetnom izdanju, neke od filmskih projekcija biti praćene gostovanjima. 


- Prva nam u goste stiže glumica Nina Violić čiji ćemo film "Baci se na pod" imati prilike pogledati 26. lipnja. Riječ je o njenom prvom filmu u ulozi producentice i redateljice, a ujedno nosi i glavnu ulogu uz Gorana Bogdana, istaknuo je Andrej Fric, voditelj Kino Zone


Uz NInu Vilolić, zadarskoj će se publici predstaviti i Francesco Clerici talijanski redatelj, autor nagrađivanog filma "Hand Gestures" koji progovara o održavanju tradicionalnog obrta lijevanja bronce. U sklopu prikazivanja domaćeg filma "Divljaci" gosti Kino Zone biti će glumac Alen Liverić i redatelj Dario Lonjak. Riječ je o akcijskoj komediji čija se radnja odvija uoči finala Svjetskog nogometnog prvenstva u ljeto 2018. godine. Zadrani će imati prilike upoznati i filmsku ekipu slovenskog hit filma "Prasica"


Mario Županović, umjetnički savjetnik Kino Zone izdvodio je neke od naslova koje ne smijete propustiti ovog ljeta u Kino Zoni. 

M. Županović o filmskom programu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.