Hrvatski radio

Radio Zadar

Večeras na ZKLJ Američka papisa s Jasnom Ančić

29.07.2020.

08:25

Autor: rzd

Večeras na ZKLJ Američka papisa s Jasnom Ančić

Večeras na ZKLJ Američka papisa s Jasnom Ančić

Foto: - / -

Danas na 26. Zadarskom kazališnom ljetu pogledajte predstavu HNK Zadar, Američka papisa u režiji Ozrena Prohića i izvedbi Jasne Ančić.Praizvedba predstave bila prije dvadeset godina na Dubrovačkim ljetnim igrama, a premijera 29. 7. 2010. na 16. Zadarskom kazališnom ljetu.

Danas na 26. Zadarskom kazališnom ljetu pogledajte predstavu HNK Zadar, Američka papisa u režiji Ozrena Prohića i izvedbi Jasne Ančić. Predstava je nastala prema djelu Esther Vilar, njemačko-argentinska književnice, čiji je tekst na hrvatski jezik preveo Andrija Seifried. Praizvedba predstave bila prije dvadest godina na Dubrovačkim ljetnim igrama, a premijera 29. 7. 2010. na 16. Zadarskom kazališnom ljetu.

Početak predstave je u 21:30 sati u lapidariju Narodnog muzeja.

Esther Vilar, njemačko-argentinska književnica, rođena je u Buenos Airesu 1935. godine u njemačkoj emigrantskoj obitelji. Pripada grupi provokativnih pisaca i kritičara društva. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja na području književnosti.

Američka papisa je djelo kojeg je napisala je 1982. godine, a koje propituje žene u katoličkoj crkvi, njihov odnos prema vjeri, povijesnom poslanju crkve.

Znatiželjom intelektualca, ona propitkuje, problematizira i aktualizira papisinu inauguraciju, ali i iznošenje njenog životnog i vjerskog alibija, progovarajući pri tom iz same suštine ženskog bića, tananosti njenih odluka, slutnji žene koja je u prigodi nakon „stoljeća i stoljeća" obnašati funkciju za koju su predodređeni odabrani i koja je rezervirana isključivo za muškarca. „Američka papisa" tako uspijeva ispričati život žene koja je po svemu posebna i koja je vjeri podredila svoju sudbinu.

fot_4397.jpg

fot_4397.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.