Hrvatski radio

Radio Zadar

Veliki redatelji i retrospektivni naslovi u nastavku Kino Zone

01.08.2020.

12:20

Autor: Maja Milin

Facebook

Facebook

Foto: - / -

Tijekom prve polovice ljetne Kino Zone imali smo prilike pogledati 11 odličnih filmova šarolikih žanrova i stilova, a u drugom nas dijelu programa očekuju autorski filmovi i retrospektivni naslovi koje veći dio vjerne publike Kino zone nije nikad imao prilike pogledati na velikom platnu.

Gostujući u eteru Radio Zadra, Andrej Fric i Ivica Perinović iskazali su zadovoljstvo dosadašnjom posjećenošću kina. Iako su bili prisiljeni smanjiti broj sjedala, vjerna publika Kino Zone uvijek iznenadi brojem i popuni kapacitet kina, nevezano uz žanr filma. U iščekivanju jeseni i nove multimedijalne dvorane u sklopu obnovljene Providurove palače, koja će postati dom Kino Zone, Fric i Perinović su svjesni situacije izazvane pandemijom, te ograničenih sredstava za daljnji rad. Ipak, kažu, nastojat će da publika ne primjeti teškoće s kojima su suočeni, bilo da je riječ o kvaliteti filmova ili njihovom broju.

Dok smo kroz srpanj imali prilike uživati u dvije projekcije tjedno, kolovoz će uglavnom proteći uz jednu projekciju tjedno.

- Puno je kulturnih programa i festivala koji na istom mjestu (sv. Dominik, poljana Branka Stojakovića, Kazalište lutaka Zadar) idu već tradicionalno u kolovozu, pa smo jedni drugima izašli u susret i trudili smo se ne preklapati se s programima, objašnjavaju Perinović i Fric.

Kolovoz i rujan u znaku velikih redatelja

U nedjelju, 2. kolovoza publika će imati prilike pogledati film „Samo ljubavnici preživljavaju” osebujnog Jima Jarmuscha, u kojem glavne uloge tumače neodoljiva Tilda Swinton i Tom Hiddleston. Među brojnim priznanjima, ističe se nagrada za najbolji soundtrack u Cannesu i posebna nagrada žirija u Sitgesu.

Već u četvrtak 6. kolovoza očekuje nas posljednji film kinematografskog vizionara i ultimativnog provokatora Larsa von Triera, „Kuća koju je izgradio Jack” s Mattom Dillonom u glavnoj ulozi. Prema riječima Perinovića riječ je o iznimno provokativnom filmu koji nije namijenjen gledateljima slabog želuca, no koji će vam zasigurno ostati u trajnom sjećanju.

Nedjelja 8. kolovoza rezervirana je za duhovitu švedsku avanturu „Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao”, zasnovanu na istoimenom bestseler romanu Jonasa Jonassona u režiji Felixa Herngrena.

Povodom 50. obljetnice od premijernog prikazivanja, publika će u četvrtak 13. kolovoza imati priliku pogledati kultnu ratnu komediju "MASH" velikog Roberta. Altmana.

Kraj kolovoza rezerviran je za fanove legendarnog Woodya Allena jer na ljetnu pozornicu Kino Zone stiže njegov „Nerazuman čovjek”, romantična komična drama sa sjajnim Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi.

Rujan u Kino Zoni otvara klasik hrvatske kinematografije, briljantna drama „Događaj” redatelja Vatroslava Mimice s Fabijanom Šovagovićem, Borisom Dvornikom i Pavlom Vujisićem u glavnim ulogama. I ove godine u suradnji sa Zagreb Film Festivalom, publika će imati prilike pogledati recentni naslov. Ovaj put nam stiže drama „O beskraju”; uvrnutog švedskog redatelja Roya Anderssona.

Kompletan program Kino Zone pogledajte ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.