Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Djevojke koje sanjaju more

13.04.2017.

13:19

Autor: Kristina Dukić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Drugi put u kratkom vremenu jedan film imao je svoju hrvatsku premijeru u Zadru. Posredovanjem Filmskoga ureda u Kazalištu lutaka prikazan je dugometražni dokumentarac Djevojke koje sanjaju more .

 Dvanaest osamdesetogodišnjakinja iz zabačenoga talijanskog planinskoga sela odluči prkositi svojim godinama, bolestima, ekonomskoj krizi kako bi prvi put u životu otišle na more. Početna ideja bila je talijanska obala, no odabrale su Hrvatsku.

Mi kad smo upoznali redateljicu i krenuli u research teme i mjestašaca našli smo nevjerojatnu povezanost između njihovog sela Daonei naše Kukljice, a to je da imaju istog sveca zaštitnika Gospu od Sniga. - kaže producentica filma Vanja Jambrović.

Dokumentarni film redateljice Katie Bernardi prati ostvarenje njihovog životnoga sna. Od prikupljanja novca za putovanje, svladavanja niza prepreka poput interneta, društvenih mreža, gostovanja na Radio Vatikanu, do ljetovanja u Hrvatskoj.

Nakon Rima gdje je prošle godine prikazan, film će uskoro imati i svoju hrvatsku festivalsku premijeru. U rujnu se očekuje kino distribucija, a kako je HRT jedan od kooproducenata, Djevojke koje sanjaju more bit će do Nove godine prikazane i na našem programu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.