Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Prvi zadarski KvartArt oduševljava

09.06.2017.

11:06

Autor: Andrea Buča

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi kvartovski festival u Zadru Kvart art okupio je entuzijaste iz područja kulture, subkulture, arhitekte, ekologe, ured za EU fondove i volontere. Cilj je promocija urbane kulture i oživljavanje zapuštene vojarne u centru grada.

Iz želje za promjenom rodio se prvi kvartovski festival u Zadru. U javnom prostoru bivše vojarne, idealnom za civilni život. Želja organizatora je osvijestiti ljude da je javni prostor njihov i da ga tako i percipiraju.

 

Ovo je 1000 metara četvornih u centru grada. Jedina prilika da društveni, građanski, civilni život nađe prostor u centru grada, sve drugo je palo u naletu turizma, apartmana, ugostiteljskih objekata. Mi smo sada, u vrlo kratkom vremenu dovukli ljude koji nikad tu nisu bili, koji su tek sad vidjeli ovaj prostor i rekli wow. - objašnjava Mladen Masar jedan od onih koji stoje iza ove manifestacije.

Zaživi li punim kapacitetom, prostor će trebati zaštititi od prekomjerne komercijalizacije. A financirana europskim novcem, derutna zgrada bivše vojarne na dobrom je putu da postane Centar za mlade.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.