Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Revija najgledanijih predstava

05.01.2017.

17:46

Autor: Jelena Tomac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Početak siječnja u zadarskom Kazalištu lutaka već je tradicionalno rezerviran za reviju najgledanijih i najuspješnijih predstava iz protekle godine. "Sunce na poluotoku" ove godine započinje prošlogodišnjom premijerom, predstavom Otočićići.

Pod redateljskom palicom Renate Karole Gatike na kazališnim daskama oživjela su mitska bića iz mjesta Sali na Dugom otoku. Upozoravaju na devastaciju otoka te šalju snažnu poruku o potrebi očuvanja prirode i običaja.

Najmlađi će slušati, neće nešto razumijeti ali će izvući ono što njima treba, malo veći će razumijeti sve i bojat će se ali bojati se u pozitivnom smislu, a odrasli će uživati jer će se sjetiti kako su se priče pričale a kako se danas pričaju odnosno kako se ne pričaju danas. - kaže glumica Kazališta lutaka Zadar, Sanja Zalović.

Mistična scenografija pridonosi vizualnoj zanimljivosti, a govori se na pomalo zaboravljenoj otočnoj čakavici.

Meni osobno nije bio jezik problem zbog toga što sam ja iz Turnja, Turanjci imaju ovako malo specifičan naglasak i meni nije bio problem jer ja volim dijalekte i na akademiji smo dosta dijalekte radili. - objašnjava Irena Bausović.

 

Revija se nastavlja predstavom Tri praščića, čija popularnost ne pada unatoč tomu što se na daskama zadarskog lutkarskog kazališta igra punih 35 godina, a na repertoaru je i nagrađivana predstava Juha od bundeve.

U njoj nema lutke koju animiramo ali je ona lutkarski mišljena i napravljena, to je jedna sjajna slikovnica, opet vizualno snažnog identiteta. - ističe Sanja Zalović.

Zadarski lutkari s revijom koja tijekom zimskih praznika uveseljava mnoštvo mališana i njihovih roditelja, započeli su prije više od dvadeset godina. Ovogodišnja završava predstavom Zvjezdica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.