Hrvatski radio

Radio Zadar

Vojna Dalmacija u 19. stoljeću

28.10.2013.

14:02

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Svečanoj dvorani zadarskog Sveučilišta održano je predstavljanje knjige Vojna Dalmacija u 19. stoljeću: vojska, teritorijalne snage, žandarmerija (1797.-1914.) autora Tade Oršolića koji je građu prikupljao više od 15 godina.

Na više od 300 stranica profesor Oršolić daje detaljan povijesni prikaz ustroja teritorijalnih snaga i žandarmerija u razdoblju od 1797.-1914 godine, te ulozi i položaju Dalmatinaca u vojskama Napoleona i Austrougarske monarhije. Evo nekih podataka o kojima se malo zna, kaže profesor Oršolić:

"Ono što treba istaknuti je sudjelovanje Dalmatinaca u Napoleonovim ratovima protiv Austrije i Rusije, pogotovo 1812. godine, kada je preko 2 tisuće Dalmatinaca poginulo u pohodu na Rusiju."

Na predstavljanju su govorili i prorektor zadarskog Sveučilišta Josip Faričić, prof. dr. sc. Mithad Kozličić (Odjel za povijest), izv. prof. dr. sc. Ante Bralić (Odjel za povijest).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.