Hrvatski radio

Radio Zadar

Zaboravljene pjesme zadarskih Arbnasa večeras premijerno

23.09.2020.

09:39

Autor: MM - SJM

foto: dinaemel.com

foto: dinaemel.com

Foto: - / -

U crkvi sv. Nikole u Zadru od 20 sati održat će se koncert kojim će Dina e Mel, duo koji čine zadarske glazbenice - pjevačica i muzikologinja Dina Bušić te gitaristica Melita Ivković - promovirati album Bërbili (Slavuj) - Zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa.

Riječ je o premijernom koncertu, posvećenom glazbenoj baštini doseljenika s područja Skadarskog jezera. Melita Ivković za naš program ističe: Ovaj je projekt vrlo osoban ali na neki način imam osjećaj i da smo doprinjeli baštini ovoga grada, uspomeni, to je jedan dokument. Unjele smo dobar dio svoga jer pjesme nisu bile dovoljno sačuvane da bi projekt bio dokumentaristički, često bi imale samo jedan fragment pa bi dale mašti na volju - kazala je za naš program Melita Ivković.

Ovaj album u ožujku 2020. je, netom prije početka pandemije koronavirusa, izdala izdavačka kuća Nota Bene iz Zagreba. Glazbenice su se odlučile premijerni koncert održati u rodnom Zadru u kojega su se još u 18. stoljeću nastanili doseljenici s područja Skadarskog jezera čiju glazbenu baštinu oživljavaju na albumu uz gostujuće glazbenike: Miroslava Tadića (gitara), Yvette Holzwarth (violina) i Edina Karamazova (gitara i saz). Od ožujka do danas ovaj album dobio je više stručnih kritika u kojima autori poput Ennija Stipčevića (Zadarska smotra), Ilka Čulića (Express), Ane Vidić (Cantus), Domagoja Marića (Vijenac), Mišela Kalajžića (Slobodna Dalmacija) i Toma Newella (Songline Magazine) ovo izdanje ocjenjuju kao autentičnu i originalanu mediteransko-orijentalnu glazbenu priču izraslu iz arheologije, to jest muzikološkog istraživanja građe koja je potom nadograđena novim, izuzetno snažno profiliranim obradama glazbenika koji su se na njemu okupili. 

Na koncertu u Zadru očekuje nas premijerna izvedba ovog world-music projekta uživo ali i promocija video-spota kojega je producirala, režirala i snimila Mare Milin, dok montažu potpisuje Maida Srabović/Tetrabot, a ulogu slavuja u njemu igra zadarska koreografkinja, plesačica i plesna pedagoginja Josipa Štulić koja je diplomirala na Eksperimentalnoj akademiji suvremenog plesa u Salzburgu. U pripremi koncerta pomogli su Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar i Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru.

 

Ulaz na ovaj koncert je slobodan. Zbog epidemioloških mjera, potrebno je rezervirati mjesto te dostaviti podatke na e-mail: dinaemel.info@gmail.com.

 

Melita Ivković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.