Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadar prvi izlaže Krakovske jaslice

29.11.2016.

07:18

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ususret Božiću danas se u Gradskoj loži otvara izložba Krakovskih jaslica. Ovo je prvi put da se u Hrvatskoj izlažu poznate poljske jaslice čiji autori su umjetnici amateri , a tradicija izrade jaslica prenosi se s generacije na generaciju.

U 12 sati u Gradskoj loži svečano se otvara izložba KRAKOVSKE JASLICE. Organizacija je to Narodnog muzeja Zadar i Povijesnog muzeja grada Krakova u Poljskoj.

Ovom izložbom krakovske jaslice izlažu se prvi put u Hrvatskoj, a izložba je uvrštena u program obilježavanja manifestacije Krševanovi dani kršćanske kulture u organizaciji Zadarske nadbiskupije. Izložba ostaje otvorena do 15. 1. 2017.

Krakovske jaslice (Szopka krakowska) fenomen je koji se pojavio, kako samo ime ističe, u nekadašnjem glavnom gradu Poljske, Krakovu, gradu prepunom spomenika i bogate tradicije.Ne postoji ni jedno drugo mjesto na svijetu koje proizvodi jednako unikatne kreacije koje prikazuju scenu Isusova rođenja. Riječ je o posebnoj formi prikaza Isusova rođenja koja se razvila u 19. stoljeću. U 20. stoljeću njihova popularnost poprilično se proširila, njeguje se i danas te postaje modelom suvremenog zanatstva. Krakovske jaslice posebno se izrađuju za tradicionalno godišnje „Natjecanje za najljepše Krakovske jaslice“ koju organizira Povijesni muzej grada Krakova (MHK). Autori Krakovskh jaslica su umjetnici amateri. Natjecanje je pak podijeljeno prema kategorijama, za odrasle i za djecu.

 

Povijesni muzej grada Krakova preuzeo je na sebe zadatak njegovanja te tradicije, te je ispunjava s organizacijom godišnjeg Natjecanja za najljepše Krakovske jaslice.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.