Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski lutkari obilježavaju Svjetski dan lutkarstva

20.03.2023.

11:13

Autor: Radio Zadar

Kazalište lutaka Zadar

Kazalište lutaka Zadar

Foto: Facebook KLZ / -

Svjetski dan kazališta za djecu i mlade počeo se obilježavati od 2001. godine, a od 2012. godine koristi se slogan “Povedite dijete u kazalište”. Poziv je to na akciju kako bi umjetnost učinili dostupnijom djeci i mladima, ali i podsjetnik na odgovornost odraslih kako bi djeci i mladima omogućili razvijanje umjetničkih iskustva koliko god je to moguće.

Kazalište lutaka Zadar

Kazalište lutaka Zadar

Foto: Iva Perinčić / -

Hrvatske poruke, koje se tradicionalno čitaju prije predstave, napisale su Katarina Kolega i Ana Prolić. „Vrhunske kazališne predstave ne poznaju razliku između kazališta za djecu i kazališta za odrasle, u njima podjednako uživaju sve generacije, one u svakom gledatelju mogu pobuditi znatiželju i maštu te potaknuti mnoga pitanja i uzbudljive razgovore.“, ističe Kolega.


U Kazalištu lutaka Zadar i ove godine očekuje vas bogat program; predstave za organizirani dolazak vrtića, lutkarska radionica, predstava za građanstvo, te prikaz dvije knjige.


Predstava „Koliko je duga jedna priča“, 21.3. u 18 sati, besplatna je za sve posjetitelje, no zbog ograničenog broja mjesta potrebna je rezervacija karata na mail: klz@klz.hr

Galerija
Plakat , Foto: KLZ/-
Plakat , Foto: KLZ/-

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana lutkarstva, u maloj dvorani Kazališta lutaka će se 21. ožujka s početkom u 19 sati održati predstavljanje knjiga „Zadarsko lutkarstvo za 21. stoljeće” Teodore Vigato i „Što je Zadar bez Kazališta lutaka” Abdulaha Seferovića.


O knjigama će govoriti izv. prof. dr. sc. Teodora Vigato, prof. dr. sc. Antonija Bogner Šaban i Abdulah Seferović, novinar i publicist.


Voditeljica programa je Jelena Alfirević Franić, mag. philol. croat.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.