Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski muzeji otvorili vrata

06.05.2020.

09:40

Autor: Maja Milin

HRT Radio Zadar

HRT Radio Zadar

Foto: - / -

S prvim mjerama popuštanja zadarski su muzeji otvorili svoja vrata, pridržavajući se naputka Ministarstva kulture i preporuka Stožera civilne zaštite vezano uz koronavirus. Radno vrijeme je skraćeno, od 9 do 13 sati i u prostoru muzeja ne smije biti više od 20 osoba istovremeno.

Gostujući u programu Radio Zadra, ravnatelj Muzeja antičkog stakla Hrvoje Manenica nam je otkrio kako su zaposlenici s nestrpljenjem dočekali povratak na radna mjesta. Iako je radno vrijeme skraćeno, veseli činjenica da se život polako vraća u normalu, kazao je.

U nešto izmijenjenim okolnostima, Muzej je 5. svibnja obilježio 11. godišnjicu od otvaranja, te je svojim vjernim posjetiteljima uz besplatan ulaz i posjet puhaonici stakla, na mrežnim stranicama ponudio dvije virtualne izložbe. 

Virtualna izložba "10 dana, 10 godina" je pripremljena iz dokumentacijskih fondova MAS-a, autor je Jadranka Belevski, viši dokumentarist Muzeja antičkog stakla u Zadru. Druga je izložba dječjih radova "Staklena slikovnica", a nastala je kao rezultat niza aktivnosti kojima se u vrijeme izolacije željelo najmlađima i prije svega najznatiželjnijim i na novim spoznajama najzahvalnijim posjetiteljima Muzeja omogućiti da i dalje nesmetano istražuju i uče o tajnama antičkog stakla. Izložbi se odazvao velik broj djece, vrtičke skupine, kao i školski razredi čime se još jednom potvrdila važnost i atraktivnost ovakvih projekata. Autorica projekta je Anamarija Eterović Borzić, viša kustosica u Muzeju antičkog stakla u Zadru. 
 
Na pitanje kako protječu prvi radni dani u Arheološkom muzeju Zadar, voditeljica Odjela za marketing i odnose s javnošću Marina Brkić sa osmijehom odgovara "mirno". 
 
- Zasad nema posjetitelja, no vjerujemo kako će s otvaranjem županijskih cesta i granica naš Muzej posjećivati veći broj ljudi. Uz tri stalna postava, posjetitelji još uvijek mogu razgledati izložbu "Slikom kroz prošlost Arheološkog muzeja Zadar" koja je postavljena u Noći muzeja. Riječ je o izložbi koja kroz fotografiju prati sve najznačajnije obljetnice našeg Muzeja, a priređena je povodom 140. obljetnice djelovanja Arheološkog muzeja kao samostalne ustanove i 48 godina otkako je Muzeju dodijeljena zgrada na Forumu, rekla nam je Marina Brkić. 
 
Radno vrijeme izložbenih paviljona Narodnog muzeja Zadar je također od ponedjeljka do petka od 9 do 13 h, a u Gradskoj loži trenutno je postavljena humanitarna izložba umjetničkih slika, prodajnog karaktera. Na izložbi je postavljeno ukupno 45 umjetničkih djela, a sav prihod od prodaje namijenjen je Općoj bolnici Zadar za kupnju opreme. Osim zadarskih umjetnika u ovu hvalevrijednu akciju uključili su se i umjetnici iz drugih gradova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.