Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski pisci traže nove autore i dovode u Zadar zanimljive goste

18.01.2021.

17:54

Autor: Maja Milin

Facebook

Facebook

Foto: - / -

"Vošta do Tokija" izašla je iz okvira knjige reći će njena autorica Iva Pejković koja na društvenim mrežama redovito objavljuje zanimljive fotografije ovog zadarskog kvarta. Iako je objavljena u 2019., još čeka na predstavljanje u brojnim drugim gradovima koji korespondiraju s Ivinim zapažanjima.

Prošla je godina bila teška za sve pisce pa tako ni izdanja "ZaPisovaca" koja su objavljena u 2019. nisu dobila prave promocije, osim onih digitalnih. Uz "Voštu do Tokija" radi se o zbirkama "Samo se ti sjećaj" i "Je li zvijezdama tijesno"

Falilo nam je disanje publike, pa čak i kašljanje, kroz smijeh će Iva, koja se u 2021. godini ponajprije nada nastavku promocije spomenutih izdanja, ali i dovođenju zanimljivih autora pred zadarsku publiku. 

Na pitanje što čita u posljednje vrijeme, Iva odgovara kratke priče. One su među ostalim formama posebno popularne u današnje brzo doba, kad svima nedostaje slobodnog vremena. Uz Mašu Kolanović i njenu zbirku priča "Poštovani kukci i druge strašne priče" Iva je izdvojila i "Mladenku Kostonogu" Želimira Periša koja ju je, kako kaže, u potpunosti osvojila i koju smatra knjigom godine. 

Kod spomena kratkih priča Iva se nadovezuje na natječaj koji je ZaPis pokrenuo ovih dana, putem kojeg žele svoje redove pojačati piscima kratkih priča. 

Tema je slobodna, bitno je da nam ljudi šalju do 16 kartica da stignemo sve pročitati. Stvarno se nadamo da će nam se javiti svi živi pisci s područja Zadarske županije i iznenaditi nas svojim uratcima. Radovi se primaju na email potragazapiscem@gmail.com do 15. ožujka, a autore odabranih priča ćemo nagraditi paketom knjiga i dobrim društvom kroz smijeh poručuje Iva. 

Na pitanje koje autore ZaPisovci planiraju dovesti u Zadar u ovoj godini Iva kaže

- Prije svega, naš član Ivan Čeperković je objavio zbirku poezije "Nigdje noći" pa planiramo promociju, a tu je i Mario Padelin koji je objavio svoje kapitalno djelo. Nadamo se da će nam i Vlatka Basioli predstaviti svoj roman "Majka distorzija" uz neki prigodan koncert koji bi pratio promociju. Pregovaramo s Mašom Kolanović, Nevenom Ušumovićem, a nadamo se i Moniki Herceg. Što se tiče termina, to će naravno ovisiti o famoznim mjerama, ali ako bude lijepo vrijeme vjerujem da će Gradska knjižnica otvoriti svoj Atrij gdje ćemo se moći družiti formalno i neformalno. U svakom pogledu smo optimistični, zaključuje Iva Pejković. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.