Hrvatski radio

Radio Zadar

13:17 / 08.06.2022.

Autor: Maja Milin

Zadrani s oduševljenjem dočekali Hanifa Kureishija

Festival europske kratke priče

Festival europske kratke priče

Foto: Sveučilište u Zadru / -

Gostovanjem britanskog književnika Hanifa Kureishija u Svečanoj dvorani Sveučilišta, sinoć je otvoren zadarski dio programa Festivala europske kratke priče.  

Zadarska publika s velikim je oduševljenjem dočekala Hanifa Kureishija, kultnog pisca koji od 90-ih godina prošlog stoljeća bilježi mjene u britanskom društvu i na popularan način ih približava čitateljima diljem svijeta. Ovo je njegovo prvo gostovanje u Hrvatskoj o kojoj ima samo riječi hvale. 


- Ovdje u Hrvatskoj je vrlo širok izbor autora iz raznih dijelova svijeta, a uz to imate jako entuzijastične čitatelje. Imam priliku družiti se s drugim autorima. Stvorila se sjajna sinergija između publike, pisaca i organizatora Festivala.  Tako da mi je jako lijepo ovdje, drago mi je da sam dio ovog Festivala i da on postoji

Zanimaju me mladi, zanima me kako je danas imati 25 godina i baviti se pisanjem jer to nije nimalo lako.

Hanif Kureishi

Hanif Kureishi u Zadru

Hanif Kureishi u Zadru

Foto: Sveučilište u Zadru / -

Nakon razgovora s Kureishijem, kojeg je moderirala Vesna Ukić Košta, ispred Kazališta lutaka Zadar svoje su kratke priče čitali Jakuta Alikavazović, Rumena Bužarovska, Michael Fehr, Danilo Lučić i Želimir Periš. Promjene kao tema ovogodišnjeg Festivala, pokazale su se vječnim motivom pisanja priča. 

Festival kratke europske priče

Festival kratke europske priče

Foto: Adrijana Vidić / -

Na Odjelu za francuske i frankofonske studije danas gostuje Jakuta Alikavazović, francuska autorica bosansko-crnogorskih korijena, dok će na Odjelu za hispanistiku i iberske studije nastupiti glasovita španjolska kratkopričašica Patricia Esteban Erlés. Oba događaja zakazana su za 18 sati.


Program se nastavlja ispred Kazališta lutaka Zadar u 19 sati„Književnom regatom Zadar – Vis – Dubrovnik“, na kojoj će uz moderiranje Staše Aras o pisanju i književnosti govoriti zadarski ZaPis-ovci Iva Pejković, Igor Eškinja i Senko Karuza, a od 20.30 sati u istom prostoru predstavit će se Lana Bastašić, Patricia Esteban Erlés, Lejla Kalamujić, Senko Karuza i Mazen Maarouf. 


Ulaz na sva događanja je slobodan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.