Hrvatski radio

Radio Zadar

Zaustavite se u učeničkim "dnevnim boravcima" u ulici Stjepana Radića

14.03.2022.

12:17

Autor: Maja Milin

Gradionica u ulici Stjepana Radića

Gradionica u ulici Stjepana Radića

Foto: gradionica.info / -

Po završetku Gradionice MINI koja se kroz prošli tjedan odvijala u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića, ovaj se tjedan nastavlja Gradionica MAXI koja podrazumijeva timski rad arhitekata iz svih dijelova Hrvatske na temu širenja pješačkih zona u Zadru, s naglaskom na ulicu Stjepana Radića. 

Gradionica MINI

Gradionica MINI

Foto: Bojan Bogdanić / -

Može li ulica Stjepana Radića postati pješačka zona? O tome su kroz Gradionicu MINI promišljali učenici Strukovne škole Vice Vlatkovića i Tehničke škole Zadar, a prošlog su vikenda svoje vizije dnevnog boravka izložili u južnom dijelu ulice


Klupa i stol u obliku broda, klupa sa zagonetkama, pano za oglašavanje, ljuljačka za parove ili nožni biljar sadržaji su koje su osmislili, izradili i postavili učenici pod mentorskim vodstvom njemačkih arhitekata iz studija Constructlab. 

Gradionica MINI

Gradionica MINI

Foto: Bojan Bogdanić / -

- To ne bih nazvala izložbenim primjercima, više mikro dnevnim boravcima pa pozivamo posjetitelje i šetače nek ih koriste kao ekstenzije proširenja pješačkih površina, poručuje Nera Nejašmić Kozina iz Društva arhitekata Zadra. Suradnja s Goethe institutom Kroatien pokazala se izvrsnom. Gosti iz Njemačke bili su sjajni mentori i nisu krili oduševljenje zadarskim srednjoškolcima, njihovim idejama i voljom za učenje.


- Učenici i mentori su bili jako zadovoljni. Bili su jako ponosni na svoje uratke, istaknula je Nejašmić Kozina.  

Gradionica 05

Gradionica 05

Foto: Društvo arhitekata Zadra / -

Radovi učenika u ulici Stjepana Radića ostaju izloženi do 2. travnja, a po završetku Gradionice MAXI na istom ćemo mjestu vidjeti i ostala vizualna rješenja polaznika ovogodišnje Gradionice.


- To će biti izložba radova studenata raznih arhitektonskih fakulteta u Hrvatskoj i šire. Oni će pokazati svoje vizije ulice Stjepana Radića kao javne pješačke površine. Jako se veselimo tom događaju jer će ta ulica toga dana biti bez kolnog prometa. Bit će to prava gradska promenada pa pozivamo sve građane i posjetitelje da nam se pridruže, zaključila je Nera Nejašmić Kozina. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.