Hrvatski radio

Radio Zadar

Znanstvena knjižnica Zadar ususret blagdanu Svete Stošije

12.01.2023.

16:19

Autor: SJM

Plakat za izložbu

Plakat za izložbu

Foto: Znanstvena knjižnica Zadar / Radio Zadar

Ususret obilježavanju blagdana svete Stošije,  zaštitnice grada Zadra i Zadarske nadbiskupije, u Znanstvenoj knjižnici Zadar postavljen je Izbor iz fonda Knjižnice o povijesti zvonika zadarske katedrale. Izbor iz fonda možete pogledati od 13. siječnja u Odjelu rada s korisnicima / Informacijskoj službi Znanstvene knjižnice u radnom vremenu Knjižnice od 7:00 do 21:00 i subotom od 7:00 do 13:00 sati. 

Jeste li znali da zvonik sv. Stošije s mjedenim kipom anđela na vrhu dosiže visinu od 56 m? 

Zvonik je građen u 15. i 19. stoljeću neoromaničkim stilom. Do razine prvog kata zvonik je izgrađen između 1452. i 1480. te predstavlja jednu od najranijih ranorenesansnih izgradnji u Zadru. Zbog nedostatka novca dovršetak zvonika nije se planirao do pretkraj 19. stoljeća. U Drugom svjetskom ratu zvonik je preživio savezničko bombardiranje s manjim oštećenjima, a temeljito je obnovljen 1988. i 1989. Otkad je izgrađen, pa i danas nezaobilazna je i dominantna vizura Zadra - dio je zanimljivosti koje otkriva izložba. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.