Hrvatski radio

Radio Zadar

Dovoljno je proći Zadrom kako bi osjetili njegovu prebogatu povijest

17.05.2017.

10:40

Autor: Suzana Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Radmo sa srcem. Pratimo na tržištu sve što se pojavi na temu ZADRA i njegove prošlosti. Mi smo dežurni krivci da sve to završi opet u našem gradu. Najvažnije je sačuvati priču koja se veže uz taj stari predmet, a samim time čuvamo identitet i povijest ZADRA ".

 

Članovi STARINARA - Udruge kolekcionara predmeta i starina iz Zadra gostovali su jutros na Radio Zadru. "Okupljamo ne samo sakupljače starih predmeta već i one koji vole lokalnu povijest. Članovi imaju svoja područja i sustavno prikupljaju stari novac, razglednice Zadra, fotografije, namještaj, stare karte, glazbene instrumente, sve vezano uz maraskino, ispričao nam je predsjednik Udruge "Starinar" Ivica Ćurković.

Gledamo predmete drugim očima i konačno oni počinju tražiti nas. Najvažnije je sačuvati priču koja se veže uz taj predmet. Samim time čuvamo povijest i identitet Zadra.

  "Jedna od tih priča je i priča o Maraschinu", ističe tajnik Udruge Eduard Magazin koji je pasioniran sakupljač svega što se tiče maraschina.

   Girolamo Luxardo bio je kontroverzan čovjek. Dokumente koje je potpisivao okrenuo bi naopako i u kut stranice stavio slovo g i po tome je kasnije znao koji je dokument njegov, a koji je krivotvoren.

   Zadar je grad bogate povijesti  i stoga veoma interesantan u svijetskim razmjerima npr. kod numizmatičara ili u filateliji među najskupljima je upravo Zadar.

   Članovi Starinara obilaze sajmove, prate na internetu sve što se može pronaći od starih predmeta i donijeti u Zadar.

  Slučajno se preko interneta pojavio pektoralni srebrni križ iz 15. stoljeća, koji su nosili zadarski svećenici. Imao je  ugravirane zadarske svece sv. Stošiju, sv. Šimu i sv. Zoila. Mogao je bilo gdje završiti, ali završio je kod nas u zbirci. Važno je da se stvari spase, poručuje Ivica Ćurković.

  Ako imate neki predmet članovi STARINARA rado će vam ga procijeniti i ispričati priče uz taj predmet, a dio je bogate prošlosti Zadra.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.