Hrvatski radio

Radio Zadar

Filmska pismenost u fokusu Proljetne konferencije Kino mreže

23.05.2022.

09:39

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Kino zona Zadar / Radio Zadar

U Zadru Proljetna konferencija Kino Mreže, u organizaciji Kino mreže, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zajednice udruga Centra nezavisne kulture (Kino Zona, Zadar), koja će se održavati od 23. do 25. svibnja u Muzeju II palače, u polivalentnoj dvorani.


Konferencija okuplja neovisne kinoprikazivače, odnosno profesionalce audiovizualnog sektora, voditelje kina, redatelje i producente kako bi podržala njihov daljnji razvoj kroz razgovore, edukacijske programe te filmske projekcije. Fokus je na filmskoj pismenosti, a sudionici će podijeliti iskustva i primjere dobre prakse te na taj način pridonijeti korištenju i širenju iste svojim znanjem i savjetima.

U ponedjeljak u 13:15 sati održat će se razgovor u okviru kojeg će Dana Budisavljević, redateljica filma Dnevnik Diane Budisavljević i Marina Andree Škop, redateljica filma Moj dida je pao s Marsa, uz moderiranje Uroša Živanovića, razgovarati kako povećati gledanost i posjećenost kino programa kroz filmsku pismenost. Zatim, Sanja Zanki Plejić iz Hrvatskog filmskog saveza, Ivana Jakobović Alpeza iz Sedmog kontinenta i Marija Georgiev iz Bacača sjenki predstavit će svoje platforme i svojim itekako vrijednim iskustvima i savjetima predložiti jednostavne načine unaprjeđenja i uvođenja filmske pismenosti u kina.

Također, održat će se radionica analize filma prilikom koje će Ana Đorđić sudionike provesti kroz etape analize na primjeru kratkometražnog filma te predstaviti knjigu Film u školi.

S obzirom na važnost promocije domaćeg filma u našim kinima, prikazat će se dva nova naslova hrvatske distribucije. Projekcija je zatvorena za javnost, ali Zadrani će uskoro imati priliku uživati u domaćim filmskim poslasticama.

Održat će se i redovna i izborna skupština na kojoj će Kino mreža odabrati predsjednika i Upravni odbor. U utorak, 24. svibnja, u 9:30 sati, na rasporedu je predavanje „Uvođenje eura“, aktualna tema koja, razumije se, ne zaobilazi ni kinoprikazivače, koje će održati Mato Željko s ciljem boljeg upućivanja u aktivnosti i politike koje je potrebno poduzeti i kojih se zakonskih rokova treba pridržavati, s naglaskom na prilagodbu kinoprikazivačkih djelatnosti.

Kao i uvijek, sudionici će imati priliku, osim tijekom pomno osmišljenog programa, razmjenjivati iskustva, ideje i znanja i tijekom neformalnog dijela konferencije. Domaćinstvo Konferencije novi je korak u revitalizaciji kinoprikazivaštva i audiovizualnog sektora grada Zadra i Zadarske županije.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.