Hrvatski radio

Radio Zadar

Grad Zadar i ostavština Marka Marulića

17.04.2022.

10:18

Autor: Radio Zadar

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Znanstvena knjižnica Zadar / Radio Zadar

U Kazalištu lutaka Zadar, 20. travnja, s početkom u 11 sati održat će se manifestacija pod nazivom I Zadar je Marulićev. Nositelj je aktivnosti Znanstvena knjižnica Zadar s mnogim ustanovama partnerima iz Zadra, ali i iz ostalih dijelova Republike Hrvatske. 

Grad Zadar odužit će se tako Ocu Hrvatske Književnosti svečanošću čiji je visoki pokrovitelj Hrvatski Sabor te Grad Zadar i Zadarska županija. Budući da je upravo Hrvatski sabor 10. travnja prošle godine proglasio 2021. godinu Godinom Marka Marulića, s time da se ona obilježava od 22. travnja 2021. do 22. travnja 2022. godine, ovom manifestacijom u Zadru želi se pokazati da i grad Zadar čuva bogatu ostavštinu Marka Marulića te je primjereno i potrebno da mu podari jednu ovakvu svečanost.

Za oproštaj od Marulićeve godine organizatori su osmisli program u kojem sudjeluju sveučilišni predavači, književnici, glazbenici i kazališni glumci, popraćen primjerima dobre prakse škola. Nakon prijepodnevne svečanosti u Kazalištu lutaka u 18 sati u Znanstvenoj knjižnici otvara se izložba posvećena Maruliću i prvotisku Judite iz 1521. godine, koji se u Hrvatskoj čuva u svega dva primjerka. Uz Juditu, knjižni dragulj svog fonda, Znanstvena knjižnica će izložiti i ostala reprezentativna izdanja Judite kao i Marulićeve vrijedne knjige iz Zbirke starih i rijetkih knjiga. Posjetitelji izložbe mogu vidjeti i Marulićevu oporuku, koja se čuva u Državnom arhivu u Zadru.

Izložba je popraćena velikim izborom literarnih i likovnih radova učenika zadarskih škola, koji su rezultat cjelogodišnjeg rada povodom Marulićeve godine. Gradska knjižnica Zadar sudjeluje u manifestaciji s vlastitom izložbom i radionicom za učenike Marulićeva je Judita naš kamen temeljac –simbol koji nas ujedinjuje. U jeziku čuvamo i narod od svih vrsta pogibelji – a ponajviše duhovnih.

Izreka Đure Arnolda – A Judita Tvoja sve nam draža/Što joj više priete Holoferni/ Mi smo njena udilj budna straža – možda najbolje opisuje vrijeme u kojemu živimo, a ovom manifestacijom Znanstvena knjižnica  Zadar želi se otvoriti široj publici pozvavši na ovu svečanost uvažene predstavljače koji će tijekom programa pokazati svojim sugrađanima, ali i svima koji budu u izravnom prijenosu pratili program – zašto je I ZADAR MARULIĆEV. 

U izravnom prijenosu događaj će biti omogućen i otvoren za zainteresiranu javnost na Yotube kanalu: na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=D6Bx6eN8H2o.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.