Hrvatski radio

Radio Zadar

Hvaljena komedija HNK Split gostuje u Zadru

20.12.2021.

07:20

Autor: Radio Zadar

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HNK Zadar / Radio Zadar

U utorak, 21. prosinca u HNK Zadar pogledajte hvaljenu komediju HNK Split, LAPONIJA Cristine Clemente i Marca Angeleta u režiji Nenni Delmestre.

Igraju: Monika Vuco Carev, Siniša Novković, Nikša Arčanin i Zorana Kačić Čatipović. Početak predstave je u 20 sati.

“Odlična komedija ... pametna i duhovita predstava koja o ozbiljnim pitanjima progovara s lakoćom” - tako je kazališna kritika ocijenila splitsku Laponiju nakon premijere na Sceni 55, komornoj sceni splitskog HNK u prosincu 2019. Predstava je odmah postala pravi kazališni hit na splitskoj sceni, kao prije toga i na katalonskim i španjolskim pozornicama. Laponija je praizvedena u siječnju 2019. u Barceloni.

Radnja ove priče smještena je u Laponiju gdje za božićne praznike jedna sestra i njena obitelj posjećuje obitelj druge sestre, veseleći se božićnim radostima i susretu njihove djece s “pravim” laponskim Djedom Božićnjakom. Problemi nastaju kada nordijski ogranak obitelji ne pristaje participirati u ovom običaju, a njihova četverogodišnja kći objasni svom petogodišnjem bratiću da Djed Božićnjak ne postoji i da dobiva poklone od svojih roditelja. Od tog trenutka nastaje eksplozija Pandorine kutije iz koje izlaze različite obiteljske tajne, ali prije svega i sukobi o kulturološkim razlikama između “uređenog” nordijskog (Finska) društva i “neodgovornog i šlampavog” mediteranskog životnog stila (Španjolska- Katalonija u adaptaciji Nenni Delmestre postaje Dalmacija).

Glumica Monika Vuco Carev na Festivalu glumca dobila je nagradu Nada Subotić za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina za ulogu Monike u predstavi Cristine Clemente i Marca Angeleta Laponija Hrvatskog narodnog kazališta Split u režiji Nenni Delmestre.

Predstava je u Premijernoj pretplati i u slobodnoj prodaji od 16. prosinca na blagajni HNK Zadar. Cijena ulaznice iznosi 70,00 kuna. U sklopu “Đira po gradu” možete iskoristiti priliku, odnosno „Happy hour“ te 18. prosinca od 11 do 13 sati na blagajni HNK Zadar kupiti ulaznice po cijeni od 40,00 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.