Hrvatski radio

Radio Zadar

Izložba pejzažnih astrofotografija Branka Nađa

02.12.2022.

14:36

Autor: Radio Zadar

Izložba pejzažnih astrofotografija Branka Nađa

Izložba pejzažnih astrofotografija Branka Nađa

Foto: PR foto / -

U organizaciji Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, Hrvatskog geografskog društva Zadar i Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru, Branko Nađ  5. prosinca u 13 sati predstavlja izložbu pejzažnih astrofotografija na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru. 

Zainteresirana javnost izložbu će moći razgledati od 5. do 21. prosinca 2022. godine u prostoru Novog kampusa na adresi Franje Tuđmana 24.


Branko Nađ rođen je 25. veljače 1977. godine u Čakovcu. Nakon čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog upisuje novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Zapošljava se u županijskom tjedniku Međimurske novine i tada počinje njegov put novinarstvom i fotografijom. Autor je danas glavni urednik Universitas portala Sveučilišta u Zagrebu, a zadnjih nekoliko godina njegova fotografska strast usmjerena je ka pejzažnoj astrofotografiji. Iza sebe ima nekoliko izložbi u Čakovcu i Zagrebu. Koristi Nikon fotoaparate i Sigma objektive.


O IZLOŽBI:

Kada ste zadnji puta bili na nekome mračnome mjestu, u šumi, na planini ili livadi izvan grada i daleko od svjetlosnog onečišćenja i samo – gledali zvijezde? Uživali u noćnome nebu? Nažalost, sve smo manje u takvim prilikama, a sve više prikovani za gradski asfalt i neizostavne ekrane. Ekrane mobitela, tableta, računala. Srećom, postoje fotografi koji nam donose ljepote prirode upravo na ekrane naših mobitela, na društvene mreže ili pak u javne prostore koje posjećujemo. I dok su izložbe dnevnih pejzaža, prirode i životinja relativno česti, vrlo se rijetko mogu vidjeti noćne astrofotografije. Kada se i pojave, riječ je uglavnom o specijaliziranim astronomskim izložbama tzv. dubokog svemira.


Izložba „Hrvatska pod zvijezdama“ donosi pak fotografije noćnih pejzaža, nastalih na znamenitim hrvatskim turističkim i povijesnim lokacijama, poput Plitvičkih jezera, izvora Cetine, Jasenovca, Rta Kamenjak, Motovuna ili pak paškim poljima soli.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.