Hrvatski radio

Radio Zadar

Javna tribina u Biogradu o vanjskim granicama zaštićenih područja

19.05.2022.

07:05

Autor: Radio Zadar

PP Vransko jezero

PP Vransko jezero

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

Državna geodetska uprava priređuje danas javnu tribinu uz podršku Parka prirode Vransko jezero o projektu evidentiranja posebnih pravnih režima u zaštićenim područjima. Počinje u 11h, a održat će se u Poduzetničkom inkubatoru u Biograd na Moru.

Projekt skraćenog naziva EPPR obuhvaća 8 nacionalnih parkova i 10 parkova prirode unutar kojih su i 2 stroga rezervata. Do sada vanjske granice zaštićenih područja nisu bile prenesene u katastarski plan, a ovim projektom će se one točno definirati čime će biti omogućena učinkovitija zaštita prirode.


Vransko jezero

Vransko jezero

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

Za većinu zaštićenih područja se ne zna egzaktno koje katastarske čestice se nalaze unutar granica zaštićenih područja i to zato što granice zaštićenih područja nikad nisu prenesene na katastarske planove. Poseban pravni režim, kao i pravo prvokupa, do danas nisu upisani u službene registre na većem dijelu površine zaštićenih područja zbog čega tijela koja su nadležna za zaštitu prirode često nailaze na poteškoće tijekom sprečavanja radnji koje su u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti prirode.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Popodne uz Radio Zadar

Popodnevni program Radio Zadra donosi u vaše domove najbolju domaću i stranu glazbu. Poslušajte naš glazbeni vremeplov Rollercoaster. Utorkom i četvrtkom od 16. i 15 donosimo najave i osvrte kulturnih događanja, a od od 18 do 19 sati slušate novosti s glazbene scene, naše i strane

Poslušajte u Slušaonici