Hrvatski radio

Radio Zadar

Prva i jedina osnovna škola na Poluotoku 2. lipnja slavi svoj dan

01.06.2023.

09:49

Autor: Radio Zadar

Dan OŠ Petar Preradović

Dan OŠ Petar Preradović

Foto: - / Radio Zadar

OŠ Petra Preradovića 2.lipnja 2023.  svečano obilježava Dan škole priredbom u HNK Zadar. Početak je u 11 i 30.  Ove godine škola slavi 70. godišnjicu otkako nosi naziv pjesnika Petra Preradovića. Bogat program bit će popraćen glazbom, plesom, pjesmom, recitacijom i zanimljivim izvedbama  učenika škole.

Povijest Škole

Dana 4. lipnja 1945. godine svečano je otvorena Narodna osnovna škola u Zadru u Ulici sv. Krševana s četverogodišnjim trajanjem - buduća OŠ Petra Preradovića. Riječ je o tada prvoj osnovnoj školi pokrenutoj u staroj gradskoj jezgri, na Poluotoku. Zgrada je u Drugom svjetskom ratu značajno oštećena i bila je u vrlo lošem stanju. U to vrijeme u zgradi nije bilo tekuće vode što je otežavalo rad učenika, ali i djelatnika škole. Za djecu su se organizirali zdravstveni pregledi.

Na sjednici održanoj 15. studenoga 1952. Nastavnički zbor je odlučio da se škola nazove po glasovitom preporodnom pjesniku (koji je djelovao i u Zadru) Osnovna škola Petra Preradovića. Škola je 3. prosinca 1952. zamolila Savjet za prosvjetu i kulturu da odobri taj naziv. Odobrenje je stiglo nakon ponovljenog zahtjeva 11. ožujka 1954.

Dana 6. prosinca 1960. godine Zavod za školstvo Narodnog odbora Kotara Zadar donosi odluku da se Osnovna škola Petra Preradovića proglasi nastavnim centrom za strane jezike, biologiju i kemiju.

Godine 1968. obilježena je 150. godišnjica rođenja Petra Preradovića. Proslava je održana 24. prosinca 1968. Tom su prigodom učenici od 5. do 8. razreda otkrili brončanu spomen-bistu pjesnika.

Za vrijeme Domovinskog rata, tijekom najvećeg bombardiranja grada, škola je radila gotovo dnevno prilagođavajući raspored procjeni opasnosti ratnih djelovanja. U čestim trenucima uzbune učenici i nastavnici skrivali su se u podrumu, a kada učenici nisu mogli dolaziti na nastavu učitelji su održavali radionastavu. Konzultativna nastava održavala se do vojno-redarstvene akcije "Oluja" 1995. godine. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.