Hrvatski radio

Radio Zadar

Komedija o životu obitelji krapinskog neandertalca

26.04.2022.

16:08

Autor: Radio Zadar

Udruga „Krapinski neandertalci – pleme špiljskog medvjeda“

Udruga „Krapinski neandertalci – pleme špiljskog medvjeda“

Foto: Arheološki muzej Zadar / Radio Zadar

Povodom otvorenja izložbe „Krapinski pračovjek“ u Arheološkom muzeju Zadar u četvrtak 28. travnja u 12 sati, Udruga „Krapinski neandertalci – pleme špiljskog medvjeda“ će pola sata prije otvaranja ispred Arheološkog muzeja izvesti glumačku predstavu "Kajbumščaki-povratak u sadašnjost". 

Komedija o životu jednog dana, jedne obitelji krapinskog neandertalca ispričana na neobičan način u kojem se spajaju elementi realnog prikaza života neandertalca i slapstick komedije prepune gegova( crtić gogs), u spoju sa SF putovanjem kroz vrijeme, a sve to se odvija u jednom velikom „Big brotheru“.Udruga „Krapinski neandertalci – pleme špiljskog medvjeda“ osnovana je 2011. godine u Krapini, Republika Hrvatska.

Grad Krapina je jedinstveno i najveće nalazište u svijetu ostataka neandertalaca koji je živio otprilike prije 125.000 godina te je 2010. godine otvoren novi muzej što je prepoznato entuzijazmom nekolicine Krapinčana koji osnivaju Udrugu kojoj je cilj promocija nalazišta kroz prikaz života neandertalaca i animacija posjetitelja raznih kulturnih događanja.

Misao vodilja u radu Udruge je proširenje turističke ponude grada Krapine te Hrvatskog zagorja u cjelini, provođenjem projekata i organiziranjem vlastitih aktivnosti, kao i sudjelovanjem u raznim zajedničkim turističkim i promidžbenim aktivnostima u Hrvatskoj i u inozemstvu u suradnji s drugim tijelima grada i županije.

Kroz proteklih 10 godina Udruga je sudjelovala na velikom broju kulturnih događanja u Republici Hrvatskoj i inozemstvu.

Danas je aktivno 15 članova, koji kroz realistične kostime od kože dočaravaju vizualni izgled tj. žive slike krapinskog neandertalca. Prikazuje se život krapinskog neandertalca koji se sastoji od izrade oruđa i oružja, pripreme hrane neandertalaca te animacije posjetitelja i izvedbe kazališne predstave namijenjene svim uzrastima - najavili su iz Arheološkog muzeja Zadar. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.