Hrvatski radio

Radio Zadar

Međunarodni dani masline 2022. 29. i 30. travnja - pošaljite uzorke ulja

14.01.2022.

09:36

Autor: tp

Dani masline u Zadru

Dani masline u Zadru

Foto: - / -

Organizatori navode da očekuju uzorke ulja iz svih sedam županija jadranske Hrvatske i nadaju se da će se pozivu kao i do sada odazvati maslinari talije, Slovenije, BiH i Crne Gore. Ulja treba donijeti ili poslati na adresu Zavod za javno zdravstvo Zadar.

Dani masline u Zadru

Dani masline u Zadru

Foto: - / -

Ako se epidemiološka situacija popravi svoje sudjelovanje na 24. po redu Međunarodnoj manifestaciji Dani masline 29. i 30. travnja ove godine u Zadru najavljuju i maslinari iz susjednih zemalja Italije, Slovenije, BiH i Crne Gore Natjecateljski dio će se svakako održati, a sve ostalo zavisi od epidemiološke situacije, kaže Benito Pucar najavljujući 24. Međunarodnu manifestaciju Dane masline 2022. koja će se ove godine održati 29. i 30. travnja u Zadru.

Za ovogodišnju manifestaciju, poručuju organizatori, uzorke ulja potrebno je donijeti ili poslati na adresu Zavod za javno zdravstvo Zadar, 23000 Zadar, Ljudevita Posavskog 7a, IV kat, Služba za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša.


Natjecanje u dvije kategorije

Za sudjelovanje na manifestaciji potrebno je donijeti ili poslati ukupno 2 x 0,5L maslinovog ulja. Rok za dostavu uzoraka 28. 02. 2022. godine. Kotizacija za sudjelovanje iznosi 200,00 kn po uzorku. Podatci za plaćanje:

IBAN UDRUGE: HR9223900011100510842  MODEL: 00, POZIV NA BROJ: datum uplate ili OIB, Opis: Kotizacija za Dane maslina Zadar 2022.

Kemijsku analizu (Peroksidni broj, SMK, K-brojeve) raditi će i ove godine akreditirani laboratorij Zavoda za javno zdravstvo, a senzorsku analizu Profesionalni panel Zavoda za javno zdravstvo Zadar.


Edukativni i humanitarni karakter

Benito Pucar, koji je i predsjednik Organizacijskog odbora ove sve prestižnije maslinarske smotre otkriva da je, nakon razgovora i dogovora s maslinarima i predstavnicima njihovih udruga, dogovoreno da se na ovogodišnjoj manifestaciji natjecanje odvija u dvije kategorije kao i do sada i to:

 - kategorija otvorenih ulja

 - kategorija pakovine

Svi zainteresirani maslinari mogu se dodatno informirati putem telefona, mobitela i e-maila.

Kontakti: Filip Erceg – 099/ 510 91 54, Matko Bačinić – 095/ 908 37 31 Zavod za javno zdravstvo Zadar:023/ 301 – 355, 300 – 856,

e-mail: info@danimasline.com, bpucar@zjz-zadar.hr

Osim natjecateljskog Dani masline, ističe Pucar, imaju i edukativni te humanitarni karakter.

Benito Pucar

Benito Pucar

Foto: - / -

Maslinarski marendin za Opću bolnicu Zadar

Programom su predviđeni stručni skupovi na kojima će eminentni stručnjaci prezentirati najnovija agrotehnička dostignuća u maslinarstvu i uljarstvu. U planu su i vođene degustacije maslinovih ulja s ciljem da potrošači nauče razlikovati dobro od lošeg ulja.

Humanitarni dio manifestacije, kao i dosadašnjih godina odvijao bi se u sklopu popularnog Maslinarskog marendina gdje za konzumaciju tradicionalnih jela i domaćih vina konzumenti daju dobrovljene priloge za Opću bolnicu Zadar kao što su, primjerice, i dosad davali za nabavku uređaja za zračenje - linerarnog akceleratora neophodnohg u liječenju onkoloških bolesnika. Ulje preostalo nakon ocijenjivanja i vođenih degustacija donirati će se potrebitim štićenicima Doma sv. Frane u Zadru.

-Nadamo se da će se situacija s korona virusom popraviti kako bismo se mogli zajedno družiti i jedni od drugih učiti, kaže Benito Pucar. Bilo bi lijepo, dodaje, da se kao u godinama prije korone, okupe maslinari iz svih sedam jadranskih županija, od Savuudrije do Prevlake, ali i maslinari iz susjednih zemalja Italije, Slovenije, BiH i Crne Gore, koji najavljuju svoje sudjelovanje na 24. po redu Međunarodnoj manifestaciji Dani masline 2022. u Zadru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.