Hrvatski radio

Radio Zadar

Na skupštini HGD -a Zadar dodjeljuju se godišnje nagrade "Federik Grisogono" u tri kategorije

12.03.2023.

09:12

Autor: Sveučilište u Zadru

pozivnica

pozivnica

Foto: / / /

Godišnja Skupština Hrvatskog geografskog društva – Zadar održat će se u utorak 14. ožujka u 18:00 sati u multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru. 

Na skupštini će biti uručena godišnja nagrada Federik Grisogono u tri kategorije, za iznimne rezultate tijekom studiranja u akademskoj godini 2021./2022., za nastavni rad i za znanost. Nagrade će biti uručene i učenicima i njihovim mentorima koji su ostvarili iznimne rezultate na županijskom Natjecanju iz geografije 2022. godine i Međužupanijskoj smotri GLOBE 2022.Nakon skupštine uslijedit će predavanje prof. dr. sc. Vladimira Skračića Geografija i onomastika. 


Vladimir Skračić hrvatski je jezikoslovac i onomastičar, predan dokumentiranju i znanstvenoj interpretaciji naše toponimijske baštine. Skračić je, samostalno ili sa suradnicima, prikupio i obradio impozantan korpus od preko 17000 toponimijskih jedinica na sjevernodalmatinskim otocima i Kvarneru. Sudjelovao je u osnivanju Centra za jadranska onomastička istraživanja Sveučilišta u Zadru (2003.), danas Centra za onomastiku i etnolingvistiku te pokretanju Biblioteke Onomastica Adriatica. Osim toponimijom i leksikologijom, Skračić se aktivno bavi dokumentiranjem i zaštitom hrvatske maritimne baštine, materijalne i nematerijalne. Suosnivač je, na Jadranu vrlo poznate, udruge i regate Latinsko idro, koja je od ove godine upisana u Registar hrvatske nematerijalne baštine. Skračić je autor Toponomastičke početnice (2011.), kao i knjiga Kornati kad su bili Kurnati (2021.) i More, more i opet more (2022.) te dokumentarne serije Kurnati: abeceda sjećanja (2023.). U svom predavanju prof. Skračić naglasit će povezanost geografije i onomastike te izložiti crtice iz bogatog znanstvenog korpusa. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.